Deputatii au adoptat marti pe articole proiectul Codului de procedura penala, admitand cateva amendamente sustinute de udemeristul Marton Arpad.

Amendamentele adoptate

In cadrul dezbaterilor generale, atat reprezentantii puterii, cat si cei ai opozitiei au subliniat importanta actului normativ si buna colaborare dintre partide in elaborarea proiectului. "Printr-un efort conjugat al grupurilor parlamentare, avem azi in sfarsit un cod de procedura penala, care intra in concordonta cu Codul penal adoptat anul trecut (...) Semnalul politic este ca Romania nu mai are nevoie de monitorizare pe justitie, pentru ca cele doua coduri de procedura civila si penala pot revolutiona viata sociala si politica din Romania", a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

El a mentionat, printre noutatile pe care le aduce codul de procedura penala, aparitia judecatorului de camera peliminara, care "va duce la o micsorare importanta a duratei proceselor".

Un alt amendament viza juramantul sau declaratia solemna a unui inculpat, Marton Arpad propunand ca acest gen de declaratii sa fie facute doar in fata judecatorului, nu si in fata organului de urmarire penala, asa cum se stabilise in Comisie.

Alte amendamente sustinute de Marton Arpad vizau extinderea drepturilor judecatorului de drepturi si libertati. "In orice moment in care unul din drepturi este restrans sau se folosesc elemente specifice de urmarire penala trebuie sa fie cerut, de cel care coordoneaza urmarirea, acordul judecatorului de drepturi si libertati", a subliniat deputatul.

Astfel, amendamentele sale, admise de plen, au instituit obligatia ca un judecator sa aprobe identificarea abonatilor la diverse servicii care sunt suspectati de pregatirea sau comiterea unei infractiuni si aprobarea aceluiasi judecator pentru ca o persoana sa predea anumite obiecte sau inscrisuri care pot constitui dovezi. De asemenea, Marton Arpad sustine ca judecatorul de drepturi si libertati trebuie sa-si dea acordul si pentru efectuarea de expertize ADN.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

“Justitia nu mai trebuie monitorizata”

Deputatii juristi din PSD si PC sustin ca au urmarit, prin adoptarea noilor Coduri de Procedura sa degreveze instantele civile de procedurile nelitigioase, sa scurteze durata celor civile si sa dea un semnal favorabil incetarii monitorizarii Romaniei pe justitie.

Deputatul PC Bogdan Ciuca a mentionat printre avantajele Codului de Procedura Civila faptul ca acesta este intocmit pe baza unei conceptii moniste astfel incat in CPC intra si prevederile care anterior erau incluse in Codul Comercial si Codul Familiei. De asemenea, judecatorii vor fi scutiti de a se mai pronunta in cazul procedurilor nelitigioase, lucru normal din moment ce nu exista in aceste cazuri doua parti in care dreptatea este doar de partea uneia dintre ele. "Preocuparea grupului PSD+PC a fost sa degrevam instantele de procedurile nelitigioase. Am vrut sa oferim alternative, profesii ce pot prelua procedurile amiabile: mediatorul sau notarul public, executorul judecatoresc", a declarat Ciuca intr-o conferinta de presa sustinuta de cativa deputati PSD si PC ce au activat in comisia parlamentara pentru codurile din justitie.

Citeste si:
Ciolacu, despre intenția de a desființa Pilonul II de pensii
Ciolacu, despre intenția de a...

La randul sau, deputatul PSD Ciprian Nica a aratat ca prevederile Codului Civil care ramasese aproape neschimbat din 1866 erau neadecvate momentului actual cu atat mai mult cu cat erau copiate din prevederile Codului Civil al lui Napoleon Bonaparte, care dateaza din 1802. Nica nu a uitat sa mentioneze ca membrii subcomisiei pentru Cod Civil au trebuit sa analizeze 2603 articole ale proiectului nou de Cod Civil precum si 1600 de amendamente formulate. In cazul Codului de Porcedura Civila, au fost 1500 de articole si 700 amendamente.

In domeniul procedurii penale, Florin Iordache a aratat ca durata proceselor se va scurta apreciabil prin faptul ca judecatorul de camera preliminara va putea se pronunte in timp relativ scurt, 10-30 de zile, daca un rechizitoriu respecta cerintele legale si procedurale pentru a intra in instanta de judecata. Printre alte avantaje, Iordache a mentionat introducerea arestului la domiciliu si disparitia recursului ca o cale ordinara de atac a unei hotarari judecatoresti. "Semnalul politic pe care vrem sa il trimitem prin aceste coduri este ca Romania nu mai are nevoie de o monitorizare pe justitie", a conchis Iordache.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.