Presedintele Traian Basescu a trimis miercuri Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, care a fost elaborata dupa ce Legea 144/2007 privind organizarea si functionarea ANI a fost declarata neconstitutionala.

Presedintele a declarat la mijlocul lunii trecute ca nu va promulga Legea ANI daca in Parlament au fost diminuate puterile Agentiei mai mult decat era cazul, transmite NewsIn.

Plenul Senatului a adoptat pe 12 mai, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege ANI, cu eliminarea comisiilor de control al averilor introduse la Camera Deputatilor, asa cum au propus Comisiile juridica si pentru drepturile omului.

ANI, "pechinezul fara dinti in gura"?

Seful statului solicita, in cererea de reexaminare a Legii ANI, ca "declaratia de avere destinata publicitatii sa coincida cu cea confidentiala", mai putin datele cu caracter personal, si ca ANI sa poata verifica averile si incompatibilitatile intr-un termen de trei de la incetarea mandatului.

In comunicatul remis miercuri de Presedintie se arata ca exceptarea candidatilor la functiile de presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar de la obligatia de a depune declaratii de avere si de interese "afecteaza procesul de transparenta si integritate in exercitarea functiilor si demnitatilor publice". "Combaterea coruptiei si asigurarea transparentei si a integritatii in sectorul public reprezinta elemente ale unei bune guvernari pentru orice societate si sunt o prioritate a societatii romanesti. In virtutea importantei functiei pe care ar putea sa o ocupe, candidatii trebuie sa dea dovada de integritate, iar alegatorul trebuie sa cunoasca cat mai bine candidatii", se arata in comunicat.

Seful statului mai cere reexaminarea prevederilor potrivit carora averea, conflictele de interese si incompatibilitatile pot fi verificate in termen de cel mult un an de la incetarea mandatului. "Apreciem ca termenul de un an este insuficient pentru ca Agentia Nationala de Integritate sa-si poata realiza prerogativele conferite de lege. De aceea, instituirea termenului general de prescriptie de trei ani ar corespunde necesitatilor de timp pentru infaptuirea acestor activitati".

Presedintele sesizeaza totodata ambiguitatea articolului potrivit caruia modificarea declaratiei de avere sau de interese care nu corespunde adevarului nu este infractiune daca titlularul denunta fapta inainte ca autoritatile sa se fi sesizat. "In forma trimisa la promulgare, exista riscul ca orice autor al declaratiei sa poata initia rectificarea in orice moment, chiar si in fata inspectorului, anuland astfel posibilitatea de a compara si verifica declaratiile de avere si de interese", precizeaza comunicatul.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Problema “afacerilor cu statul

Presedintele Traian Basescu recomanda, in cererea de reexaminare a Legii ANI trimisa Parlamentului, ca in declaratiile de interese sa fie introdusa o rubrica in care titlularul sa mentioneze daca el sau rudele sale au contracte cu statul.

"In actualul context al existentei numeroaselor cazuri de implicare a unor persoane, direct sau indirect, in derularea unor contracte cu bani publici, in perioada exercitarii functiilor sau demnitatilor publice, consideram oportun, pentru asigurarea transparentei, introducerea unei rubrici in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici", se arata in comunicatul remis de Presedintie.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.