Plenul Senatului a adoptat miercuri cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege ANI, cu eliminarea comisiilor de control al averilor introduse la Camera Deputatilor, asa cum au propus Comisiile juridica si pentru drepturile omului.

Senatorul PDL Iulian Urban a sustinut in plen, ca Legea ANI, asa cum a iesit din dezbaterile Comisiilor juridica si pentru drepturile omului este "extrem de blanda", iar Agentia s-a transformat intr-un pechinez batran fara dinti care trebuie sa apere oile de lupi.

"Legea in actuala forma este extrem de blanda", a spus Urban. "ANI in momentul de fata arata ca un pechinez batran, fara dinti, care e pus sa pazeasca o turma de oi in fata unei haite de lupi infometati", a sustinut el, transmite NewsIn.

Senatorul PDL, membru al Comisiei juridice, a criticat eliminarea comisiilor de control al averilor din Legea ANI, explicandu-le colegilor ca nu aceste comisii confiscau averile, asa cum a sugerat senatorul UDMR Gyorgy Frunda prin referinta la Legea 18/1968. Urban a explicat ca principalul argument pentru neconstitutionalitatea vechii Legi ANI a provenit din faptul ca inspectorii nu aveau calitatea de a verifica averile, aspect care, prin introducerea comisiilor de control, ar fi fost eliminat. Aceste comisii, prevazute in Legea 115/1996, a sustinut Urban, formate din judecatori si procurori, ar fi avut competenta de a verifica averile si ar fi inaintat mai departe dosarele.

"Comisiile de control al averilor reprezentau cureaua de transmisie intre ANI si justitie. Cred ca deja manifestam lasitate, ne raportam la interesele noastre personale", a conchis Urban.

Plenul Senatului dezbate si voteaza miercuri raportul Comisiilor juridica si pentru drepturile omului pe noua Lege ANI.

Ce prevede noua lege ANI?

Plenul Senatului a hotarat miercuri ca prerogativele ANI sa fie sesizarea ANAF ori a Parchetului, dupa caz, cu raportul de analiza pe care-l intocmeste in urma constatarii unei diferente mai mari de 10.000 de euro intre modificarea averii pe durata mandatului si veniturile din aceeasi perioada.

In acelasi timp, ANI nu mai poate comunica raportul sau de analiza si comisiilor de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe langa curtile de apel. Acestea, formate din doi judecatori si un procuror, ar fi avut competente ca, pe baza acestui raport, sa inceapa controlul averilor si, in functie de ce ar fi rezultat in urma acestui control, sa trimita mai departe cauza, instantelor competente, inclusiv cerand confiscarea averilor.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

Aceste comisii de control al averilor au fost infiintate prin Legea 115/1996, dar, dupa cum a explicat presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, ele functionau pe langa curtile de apel inainte de existenta ANI. "Niciun moment in Romania de dupa '90 nu a existat Agentie si comisii, acest lucru se propune doar acum (...) Prin Legea de infiintare a ANI in 2007 acele comisii au fost desfiintate, adica in locul lor a fost infiintata Agentia", a explicat Frunda.

In final, raportul care a eliminat comisiile de control al averilor (introduse la Camera Deputatilor) a fost adoptat cu 90 de voturi pentru si trei impotriva, in timp ce pe proiectul de lege s-au exprimat 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.

In raport a fost inclus si un amendament respins initial de Comisii, dar admis in plen, al democrat-liberalului Petru Basa. Astfel, la propunerea senatorului PDL, nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevarului, daca denunta fapta mai inainte ca Autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta.

Citeste si:
Firea: „Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, aprobată...
Gabriela Firea: „Legea...

Ce parere au membrii ANI?

Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a declarat ca noua lege de functionare a ANI dezincrimineaza falsul in declaratii, subliniind ca acest act normativ nu a fost adoptat in interesul cetateanului, ci in interes personal.

"Nu mai putem vorbi de un control eficient al averilor. Odata cu amendarea referirilor la clauza de impunitate privind declaratiile de avere si nivelul penal s-a redus. S-a dezincriminat falsul in declaratii, in declaratiile de avere, ceea ce este inadmisibil", a spus Georgescu despre noua lege a ANI, adoptata miercuri in plenul Senatului. Secretarul general al ANI a aratat ca, dupa aceasta lege, institutia ramane cu atributii doar in palierul conflictului de interese si cel al incompatibilitatilor.

"Nu cred ca s-a dat dovada de responsabilitate, aceasta lege trebuia votata in acord cu interesele cetatenilor, in schimb s-a dat o lege care a fost votata si amendata in interes personal. Legea nu a fost votata in interesul public, ci in interes personal. Au fost scoase si declaratiile de avere ale celor care candideaza, deci cetateanul nu va mai sti ce voteaza", a mai spus Horia Georgescu.

Citeste si:
Fumatul interzis minorilor în locurile publice. Proiectul, adoptat...
Fumatul interzis minorilor în...

Cititi si: Raport favorabil pentru ANI la Senat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.