Profesorul universitar Manuel Gutan, membru al Comisiei pentru o noua Constitutie, infiintata de Fundatia Horia Rusu, considera ca Guvernul roman ar putea fi obligat sa ofere compensatii celor ale caror drepturi au fost temporar restranse in baza articolului 53 din Constitutie invocat de premier.

Manuel Gutan, profesor de drept la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si membru al Comisiei pentru o noua Constitutie, infiintata de Fundatia Horia Rusu, explica faptul ca, potrivit articolului 53 din Constitutie, pe care premierul Emil Boc l-a invocat pentru a justifica masura reducerii salariilor si pensiilor, restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati se poate realiza doar in cazurile exceptionale prevazute in aliniatul 1: apararea securitatii nationale, a ordinii, sanatatii ori moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unor calamitati nationale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. [Scrisoarea catre FMI, "gata de expediere"]

"In acest context normativ-constitutional, ne aflam in situatia unei amenintari la adresa securitatii nationale si/sau ordinii publice asa cum pretinde premierul Boc?! Reprezinta contextul economic actual o amenintare la adresa securitatii nationale si a ordinii publice?! Toata problema se reduce la evaluarea gradului in care situatia economica dificila actuala poate ameninta securitatea nationala si ordinea publica si, in functie de asta, la necesitatea si amploarea masurii reducerii unor drepturi fundamentale reglementate si garantate de Constitutie", explica profesorul de drept, citat de NewsIn.

In plus, arata Manuel Gutan, potrivit aliniatului 2 al articolului 53, masura restrangerii exercitarii dreptului la salariu si a dreptului la pensie se justifica doar daca ea reprezinta singura masura care sa permita ocrotirea securitatii nationale si a ordinii publice in contextul actual. Textul fundamental mai precizeaza ca masura restrangerii unor drepturi trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o: prin urmare, explica profesorul Gutan, masura reducerii salariilor cu 25% si pensiilor cu 15% se justifica doar in masura in care este o masura rezonabila in raport cu ceea ce se apreciaza a fi o situatie economica grava ce ameninta securitatea nationala. "Este insa situatia economica atat de grava incat sa se justifice restrangerea in acest fel a exercitarii unor drepturi constitutionale?", se intreaba profesorul de drept. [Alte salarii taiate!]

Citeste si:
O prințesă din Asia renunță la statutul regal pentru a se căsători...
Prințesa japoneză Mako...

"In acelasi timp, chiar daca se considera ca restrangerea exercitarii drepturilor mai sus amintite reprezinta o masura necesara intr-o societate democratica, iar restringerea propriu-zisa se considera a fi proportionala cu gravitatea cauzei care a impus-o, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca, din perspectiva CEDO (articolul 1 din Protocolul 1 asa cum a fost interpretat de Curtea de la Strasbourg), pensiile si celelalte prestatii sociale contributive (care au la baza o contributie prealabila la buget, in perioada activa) reprezinta proprietatea titularului lor. In aceste conditii, in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului s-a stabilit ca orice atingere adusa dreptului de proprietate de catre guvern sau alta autoritate publica, printr-o masura necesara intr-o societate democratica si proportionala, il indreptateste la o compensatie pe titularul dreptului de proprietate al carui exercitiu a fost restrans. Pe aceasta logica, guvernul roman va fi obligat sa ofere compensatii celor ale caror drepturi au fost temporar restranse", mai explica Gutan.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

In plus, profesorul apreciaza ca nu trebuie neglijate nici prevederile articolului 44 aliniatul 1 din Constitutie, care spune ca "dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate", precum si cele ale articolului 20 din Constitutie, potrivit carora statul roman este obligat, pe de-o parte, sa interpreteze si sa aplice dispozitiile constitutionale in conformitate cu tratatele din domeniul drepturilor omului pe care le-a ratificat, iar pe de alta parte sa acorde prioritate reglementarilor internationale in domeniul drepturilor omului la care este parte, atunci cand exista contradictii cu legile interne infraconstitutionale si acestea nu creeaza o situatie mai favorabila individului. [Iliescu: Boc foloseste "infometarea ca mijloc de asigurare a securitatii"]

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Manuel Gutan, conferentiar universitar doctor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, specialist in istoria dreptului si drept comparat, este membru al "Comisiei pentru o noua Constitutie", infiintata de Fundatia Horia Rusu, dar a facut parte si din Comisia prezidentiala pentru revizuirea Constitutiei, din care s-a retras, din cauza ca "modul de redactare al raportului nu asigura obiectivitatea stiintifica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.