Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in ciuda "spaimelor" care sunt transmise de catre unele persoane mai mult sau mai putin avizate, Romania nu este in situatia Greciei, dar poate ajunge acolo daca in 2011 si 2012 s-ar continua ritmul actual.
"Contrar veseliei televizate ca Romania-i ca Grecia, va spun ca mai avem 2011 si 2012 daca am continua in ritmul acesta pentru a ajunge la performantele Greciei. Deci avem timp sa ne luam masuri sa nu ni se intample un lucru rau", a afirmat presedintele, citat de NewsIn. [Romania, pe urmele Greciei?]

Traian Basescu a tinut sa se refere la afirmatiile legate "de spaime" care sunt transmise de oameni mai mult sau mai putin avizati sau bine-intentionati despre Romania. "Vreau sa stiti ca Romania nu este in situatia Greciei, Romania poate ajunge (in situatia Greciei - n.r.), dar in niciun caz nu suntem in situatia Greciei. Romania are la indemana toate instrumentele sa evite o astfel de situatie. Singura problema este daca vrem, daca putem sa utilizam aceste instrumente pe care le avem la indemana. Poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le avem in momentul de fata si la care trebuie sa tinem este legat de solidaritatea UE si a institutiilor financiare in care Romania este parte", a afirmat seful statului.

"N-as vrea sa se inteleaga ca suntem intr-o situatie roz", a adaugat presedintele, punctand ca Romania se afla intr-o situatie dificila care permite aplicarea de corectii. [A gresit Basescu?]

  • Renegocierea cu FMI e posibila, consecintele ar fi si reduceri salariale si cresterea taxelor

Presedintele Traian Basescu a declarat ca este posibila renegocierea intelegerii cu FMI, dar aceasta ar insemna pierderea transei din luna iunie, precum si acceptarea variantei care presupune si reduceri in zona bugetara, dar si cresterea taxelor.

Intrebat daca Guvernul analizeaza cumva posibilitatea renegocierii intelegerii cu FMI, presedintele a raspuns "nu, categoric nu". [Basescu: Negocierea cu FMI nu e batuta in cuie]

"Dar vreau sa stiti ca este posibil. Este posibila renegocierea acordului cu Fondul, spunem <ne oprim, populatia Romaniei nu accepta masurile> si rechemam Fondul pentru negocieri. Sigur, asta inseamna pierderea transei din luna iunie, dar nu e o nenorocire. Insa consecintele eu le stiu, nu merge cu reduceri de cheltuieli in buget, alternativa simpla este si reduceri, dar numai in sectorul salarizarii bugetare si cresterea taxelor, nici nu sunt alte solutii, una din doua", a afirmat presedintele.

  • Guvernul nu trebuie sa demisioneze
Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in opinia sa, Guvernul Boc nu trebuie sa demisioneze, deoarece in acest moment ultimul lucru de care are nevoie Romania este dublarea crizei economice cu o criza politica.
Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

"Nu cred ca (Guvernul Boc - n.r.) ar trebui sa demisioneze, dintr-un motiv foarte simplu. Ultimul lucru de care avem nevoie ca sa inchidem toate socotelile in momentul de fata este o criza politica. Este ultimul lucru de care avem nevoie - un Guvern cazut, sa incepem negocieri, sa facem un alt guvern", a spus presedintele. [Basescu: "Sistemul politic din Romania este un sistem bolnav"]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.