Premierul desemnat, Lucian Croitoru, nu a reusit sa primeasca suficiente voturi pentru a fi investit. Majoritatea parlamentara, formata din PNL, PSD si UDMR, a spus nu propunerii presedintelui Basescu, Romania riscand astfel sa ramana fara guvern pana dupa prezidentiale.
Guvernul Croitoru nu a reusit sa stranga voturile necesare pentru investire, Romania ramanand astfel cu un guvern interimar condus de Emil Boc. Parlamentarii au dat 189 de voturi pentru acordarea increderii si 250 de voturi impotriva Cabinetului Croitoru.

Lucian Croitoru a declarat, imediat dupa primele informatii privind votul Parlamentului, ca ia orice job in serios, ca l-a "dus pana la capat", si-a facut datoria si ca, odata cu acest vot, "misiunea sa s-a incheiat". "Am facut tot ce am putut ca sa asigur tarii un Guvern", a subliniat Croitoru, care a adaugat ca a prezentat cea mai buna formula de guvernare.

Opozitia parlamentara, formata din PNL, PSD, UDMR si grupurile minoritatre, nu au acceptat propunerea presedintelui si insista pe desemnarea lui Klaus Johannis pentru conducerea Guvernului.


Basescu a primit "cadoul" se ziua sa

Aflat in plina campanie electorala, presedintele a declarat: "Parca imi vine sa nu multumesc Parlamentului pentru cadoul pe ca mi l-a facut astazi (miercuri, n. red) trantind al doilea Guvern al Romaniei. Nu are nimic, va asigur ca nu vor avea un Guvern pe care domnii Iliescu, Voiculescu si Hrebenciuc sa-l poata manevra in interesul privatizarilor pe care si le doresc. Va asigur ca voi desemna un prim-minitsru responsabil si in spatele caruia sa nu se poata intampla ce-si doresc cei despre care v-am zis mai inainte. Romania va avea un Guvern care sa serveasca poporului roman", a spus Basescu in fata simpatizantilor, transmite NewsIn.

Traian Basescu a mai spus ca va desemna un prim-ministru "care sa lucreze pentru romani, si nu pentru propritarii trusturilor de televiziune sau pentru cei care in viata de zi cu zi manipuleaza presedinti de partide".


Croitoru, un Boc 2

Unul dintre motivele votului negativ a fost si programul propus de Lucian Croitoru, care pastra in mare parte strategia fostului Guvern Boc.

In discursul sau din fata Parlamentului, Lucian Croitoru a declarat ca programul sau de guvernare prezinta in partea dedicata economiei "masurile cheie" prevazute in acordurile de finantare incheiate cu FMI, CE si Banca Mondiala (BM) si nu poate fi modificat fara a afecta "baza acordurilor". El a precizat ca stoparea declinului economic depinde de continuarea finantarii de la institutiile financiare, iar aceasta depinde, la randul sau, de reforme: cresterea eficientei cheltuielilor publice prin reformarea sistemului de salarizare in sistemul public si restructurarea agentiilor, reforma sistemului de pensii, crearea unui sistem care sa asigure responsabilitatea fiscala. In ceea ce priveste incheierea, ulterior, de catre Guvernul Boc a acordurilor de finatare cu FMI, CE si Banca Mondiala, Lucian Croitoru precizeaza ca multe state au inlocuit lipsa capitalului privat cu bani publici de la institutii financiare internationale, in contextul crizei financiare. Croitoru a mai spus ca, in timp ce criza cere masuri de austeritate, miscarile sociale impun relaxari, ceea ce ar duce la depasirea deficitului bugetar convenit cu FMI pentru 2009 - de 7,3 % din PIB. [Instabilitatea politica costa Romania 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul anului]

"Nu cineva din Parlament trebuie sa ma intrebe ce caut aici. Urmez procedurile constitutionale si am venit sa isi fac datoria. Mi s-a incredintat de catre presedintele Romaniei acest mandat, am inteles sa il duc la capat", a mai spus Croitoru, la finalul sedintei de investire a noului Guvern.


Asteptam o noua propunere

Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ca PSD urmeaza sa ii solicite lui Traian Basescu desemnarea lui Klaus Johannis ca premier.
"Regimul Basescu-Boc s-a discreditat iremediabil, a instaurat o atmosfera de frica, tensiune si santaj, care indica agonia regimului de sfarsit de mandat al lui Basescu, iar PDL a incercat sa corupa parlamentari ai altor formatiuni pentru a vota cabinetul Croitoru. Dupa demonstratia evidenta a lipsei de sustinere a candidatului PDL PSD ii va solicita actualului presedinte reintrarea in logica democratica normala, prin desemnarea lui Klaus Johannis ca premier", a anuntat Mircea Geoana.

Acesta este de parere de Traian Basescu nu mai are nicio scuza pentru intarzierea desemnarii lui Johannis. “Sa vad ce argument mai pot invoca Traian Basescu si PDL de a refuza aceasta propunere. Nu exista in Europa o situatie mai absurda decat cea in care o majoritate masiva, de 65%, cu o propunere de candidat Klaus Johannis, bine primit de opinia publica si receptat in strainatate (n.r. sa nu fie luata in considerare). Teatrul absurd nu-si mai are loc in Romania. Regret, in afara ministrilor de la PDL care au pielea mai tabacita, ca un grup de profesionsti au fost ademeniti, impinsi sa intre intr-un joc din care vor iesi cu reputatia sifonata, dupa o efemera perioada de glorie in mass media, inapoi in institutiile din care au venit", a comentat candidatul PSD.

Liderul PNL, Crin Antonescu, anuntase inca din momentul desemnarii lui Croitoru ca formatiunea sa politica ii va da vot negativ "noului Guvern" si ca vor ramane la propunerea lui Johannis. Acest lucru s-a si intamplat, insa nu inainte ca Antonescu sa le spuna reprezentatnilor PDL si premierului desemnat tot ce are pe suflet. "Votul de azi, respingerea unei malformatii politice, este un moment de normalitate. Este rolul nostru sa extidem normalitatea la scara intregii tari. Nu inteleg, domnule Croitoru, si domnilor care-l insotiti, ce cautati azi aici. Aici e Parlamentul Romaniei, Parlamentul s-a pronuntat clar - la consultari, la discutiile cu dumneavoastra, prin hotararea adoptata s-a pronuntat limpede ca acorda incredere altcuiva si dumneavoastra ar trebui sa va depuneti mandatul", a comentat Antonescu.

Prezidentiabilul UDMR, Kelemen Hunor, a criticat si el programul de guvernare propus de Lucian Croitoru, subliniind lipsa unor masuri concrete pentru combaterea crizei economice, si a atras atentia ca presedintele "ignora majoritatea parlamentara" si viseaza o "struto-camila teleghidata". "Acest Guvern doreste sa mearga mai departe cu aceeasi lipsa de viziune cu care a guvernat un an de zile. Acest Guvern este un guvern politic cu o masca transparenta de tehnocrati si fara majoritate, fara autoritate politica si, pana la urma, fara raspundere politica", a afirmat Kelemen Hunor in timpul dezbaterilor din cadrul Parlamentului.


Presedintele Traian Basescu este asteptat sa faca o noua propunere pentru functia de premier. [Vasile Blaga, urmatorul pe lista de premieri a lui Basescu?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.