Membrii Camerei Deputatilor si Senatului s-au reunit astazi in sedinta comuna pentru a vota asupra cererii de acordare a increderii Parlamentului guvernului propus de Lucian Croitoru.
[UPDATE 2] Croitoru: Programul de guvernare anterior nu putea fi modificat fara a afecta baza Acordului cu FMI

Premierul desemnat a precizat, in discursul sustinut in Parlament cu ocazia sedintei de investire a noului Guvern, ca programul sau de guvernare prezinta in partea dedicata economiei "masurile cheie" prevazute in acordurile de finantare incheiate cu FMI, CE si Banca Mondiala (BM) si nu poate fi modificat fara a afecta "baza acordurilor". El a precizat ca stoparea declinului economic depinde de continuarea finantarii de la institutiile financiare, iar aceasta depinde, la randul sau, de reforme: cresterea eficientei cheltuielilor publice prin reformarea sistemului de salarizare in sistemul public si restructurarea agentiilor, reforma sistemului de pensii, crearea unui sistem care sa asigure responsabilitatea fiscala.

Croitoru a atras atentia ca situatia financiara este sub control in prezent, dar neaprobarea bugetului pana la finele anului echivaleaza cu pierderea increderii in Romania si cu cresterea presiunii pe moneda nationala.

In ceea ce priveste incheierea, ulterior, de catre Guvernul Boc a acordurilor de finatare cu FMI, CE si Banca Mondiala, Lucian Croitoru precizeaza ca multe state au inlocuit lipsa capitalului privat cu bani publici de la institutii financiare internationale, in contextul crizei financiare.

Croitoru a mai spus ca, in timp ce criza cere masuri de austeritate, miscarile sociale impun relaxari, ceea ce ar duce la depasirea deficitului bugetar convenit cu FMI pentru 2009 - de 7,3 % din PIB.


[UPDATE 1] Croitoru: Instabilitatea politica costa Romania 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul anului


Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat miercuri in plenul Parlamentului, ca instabilitatea politica duce la majorarea nevoilor de finantare ale Romaniei, in prezent de 3,5 miliarde euro, suma care s-ar putea ridica pana la sfarsitul anului la cinci miliarde euro. "Daca reformele cheltuielilor publice s-ar derula la timp, conform programului fiscal pe anul 2009, statul roman ar avea nevoie de aproximativ 3,5 milioane (se refera la miliarde, n.r.) de euro pana la sfarsitul acestui an, adica pentru mai putin de doua luni. Amanarea reformelor face ca nevoile de finantare ale statului roman sa creasca catre 5 miliarde de euro pentru aceeasi perioada, in conditiile in care nici Uniunea Europeana, nici Fondul Monetar International nu vor mai acorda transele. Iata cum, in estimarea noastra, instabilitatea politica determina cresterea costului statului roman cu aproape 1,5 miliarde de euro", le-a spus Croitoru parlamentarilor, subliniind faptul ca inexistenta unui Guvern intarzie "cuplarea economiei" Romaniei la trendurile de crestere ce se manifesta deja pe marile piete.


Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a precizat ca sunt prezenti 391 de parlamentari, iar 79 sunt absenti. Inainte de sedinta, care a inceput cu o intarziere de 40 de minute, ministrii propusi au facut propriile estimari privind sansele acestui Guvern, informeaza NewsIn.

Ministrul desemnat al Economiei si Comertului, Adriean Videanu a fost retinut in analiza sanselor pe care cabinetul lui Lucian Croitoru le are pentru primirea investiturii din partea Parlamentului: "Fifty-fifty". In schimb, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Vasile Blaga a refuzat sa faca orice prognoza. "Sa vedem. Nu sunt prooroc", a spus Blaga la sosirea in Parlament.

Potrivit declaratiilor oficiale ale grupurilor parlamentare rezulta ca echipa si programul de guvernare al lui Croitoru nu va putea strange cele 236 de voturi necesare investiturii, insa PDL mizeaza pe faptul ca votul va fi secret.

Lucian Croitoru si-a prezentat echipa la 23 octombrie, cand a anuntat si ca a trimis la Parlament programul de guvernare si lista de ministri. Cabinetul Croitoru are 14 ministere, alocate unor reprezentanti PDL si unor tehnocrati, din Guvernul demis fiind pastrati 7 ministri. [Lucian Croitoru si-a ales ministri]

Dintre ministrii propusi de Croitoru doar doi au primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare - Vasile Blaga si Bogdan Aurescu. Avizul comisiilor este consultativ. [Ministrii lui Croitoru, fara succes la parlamentari]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.