Theodor Stolojan este numele premierului desemnat, potrivit declaratiilor lui Traian Basescu.
Traian Basescu a declarat miercuri oficial ca primul ministru desemnat este Theodor Stolojan. Basescu a adaugat ca "mandatul lui Stolojan este un mandat pentru patru ani si nu fractionat".

Presedintele Traian Basescu le spusese inainte de declaratia de presa liderilor politici, pe care i-a convocat la Cotroceni, numele premierul desemnat.

Ce parere aveti de numirea lui Stolojan la sefia Executivului? Spune-ti parerea pe forum!

Acesta este in politica inca din 1990: fost prim-ministru, presedinte al Partidului National Liberal, candidat la presedintia tarii, consultant la Banca Mondiala si consilier prezidential. Acestea sunt doar cateva dintre functiile detinute de-a lungul ultimilor 18 ani de actualul prim-vicepresedinte al PD-L, arata Realitatea.

Theodor Stolojan este desemnat pentru a doua oara in functia de prim-ministru si dupa ce, la alegerile din 2000, fusese candidatul la Presedintie al Aliantei DA, care s-a retras cu doua luni inainte de scrutin. Tehnocratul devenit politician de dreapta a fost desemnat sa conduca un Guvern PDL-PSD, potrivit NewsIn.

Theodor Stolojan a devenit vizibil pe scena politica romaneasca inca din 1990, dupa primele alegeri libere, ca ministru de finante in guvernul condus de Petre Roman.

Economist de formatie, cu o cariera in finante inainte de 1989, Stolojan a intrat in politica in timpul lui Ion Iliescu, pe care l-a si sustinut o perioada. A devenit vizibil pe scena politica romaneasca inca din 1990, dupa primele alegeri libere, ca ministru de finante in guvernul condus de Petre Roman.

Fost director adjunct al Directiei valutare din Ministerul de Finante in perioada comunista si ajuns premier in regimul lui Iliescu, Stolojan a fost presedinte al liberalilor timp de doi ani, perioada in care partidul a cunoscut o revigorare pe scena politica. La trei ani de la alegerile din 2004, exclus din randul liberalilor, a creat o alternativa la PNL, punand bazele Partidului Democrat Liberal (PD-L), al carui prim-vicepresedinte a devenit. Este eurodeputat PD-L din noiembrie 2007.

Ziua Drepturilor Omului Basescu, 10 Decembrie

Cariera profesionala

Nascut in 24 octombrie 1943 la Targoviste, dupa ce a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti in 1966, a devenit doctor in economie, in 1980. Dupa ce a lucrat ca economist la Frigotehnica si la M.I.A (1966-1971), a intrat in Ministerul de Finante, in 1972, ca economist, sef de divizie, devenind director adjunct, director al Departamentului Relatii Valutare si Financiare Internationale, apoi inspector general in Departamentul Venituri de Stat si consultant, intre 1988 si 1989.

Dupa Revolutie, a fost ministru adjunct al Finantelor (29 decembrie 1989 - aprilie 1990), in guvernul provizoriu condus de Petre Roman, ministrul Finantelor in Cabinetul Roman, timp de un an, din iunie 1990 pana in aprilie 1991. A fost apoi presedintele Agentiei Nationale de Privatizare, pentru cinci luni, perioada in care s-a elaborat primul proiect al Legii privatizarii, a fost constituit Fondul Proprietatii de Stat si cele patru Fonduri ale Proprietatii Private.

Bolcas: Stolojan este un bun economist, dar are probleme de autoritate

Adevaratul sau debut pe scena politica a fost preluarea functiei de prim-ministru intr-un moment critic al istoriei postdecembriste, la o luna dupa caderea guvernului Petre Roman, in urma mineriadei din septembrie 1991. Principala misiune asumata a fost cea de organizare a primelor alegeri de dupa adoptarea unei noi Constitutii, la care nu a candidat, asa cum promisese anterior. In aceasta perioada guvernul a efectuat primele vanzari de active si a demarat privatizarile-pilot, a continuat reforma preturilor si unificarea cursurilor de schimb.

A parasit scena politica in 1992 pentru Banca Mondiala, unde a ramas ca economist, apoi ca senior economist pana in 1999, cand a devenit presedinte Strategic Consulting SRL si al Tofan Corporate Finance SA, iar apoi consultant Tomex S.R.L. Bucuresti.

A facut parte, in 1996, din comitetul de sustinere a candidaturii lui Iliescu pentru presedintie.

Dupa ce in iulie 2000 revine in politica si devine presedinte al Consiliului National al PNL, in pofida contestarilor din partid, candideaza pentru Presedintie, pierzand in fata celui pe care l-a sustinut in cursa din 1996, Ion Iliescu (PDSR), si a lui Corneliu Vadim Tudor (PRM). A obtinut un scor de 11,78%, dupa Vadim Tudor - 28,34% si Ion Iliescu, castigator cu 36,35%. Inaintea alegerilor din 2000, cel pe care avea sa-l sustina patru ani mai tarziu, Traian Basescu, presedintele PD la acea vreme, l-a criticat, denumindu-l "un candidat trucat al PDSR", persoana care, "daca va ajunge presedintele Romaniei, va determina Guvernul sa acorde garantii guvernamentale grupului Tofan", potrivit lui Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), in 16 octombrie 2006.

Participarea lui Stolojan in cursa pentru functia suprema in stat a contribuit la intrarea PNL in Parlament, pe listele caruia a si candidat la Senat, in final renuntand la mandatul obtinut.

Doi ani mai tarziu Stolojan era ales presedinte al liberalilor, la Congresul Extraordinar din august 2002, functie in care ramane pana in octombrie 2004. La un an de la preluarea conducerii partidului, Stolojan a pledat, alaturi de alti cativa liberali, fuziunea cu democratii, condusi de Traian Basescu. A fost insa criticat de radicalii din PNL pentru colaborarea cu PD. In septembrie 2003, se forma Alianta D.A.- Dreptate si Adevar PNL-PD, Stolojan fiind co-presedinte al aliantei, alaturi de presedintele democratilor. La aproape zece luni de la anuntarea candidaturii sale pentru Presedintie din partea Aliantei, in tandem cu Basescu - premier, Stolojan se retragea din cursa pentru functia suprema , ca si de la conducerea PNL, din motive de sanatate, predandu-i stafeta lui Basescu pentru Cotroceni. In februarie 2004, si-a anuntat candidatura la Presedintie din partea Aliantei, in tandem cu Basescu. Cu o luna inainte de inceperea campaniei electorale, in 2 octombrie 2004, si-a anuntat retragerea din cursa pentru Presedintie si din cea de presedinte al PNL, din motive de sanatate, Basescu devenind astfel candidatul Aliantei pentru Cotroceni.

Consilier prezidential, a creat "partidul prezidential" PD-L

Orban: Stolojan va face un Guvern prezidential

Dupa alegeri, este numit consilier prezidential pe probleme economice, functie in care ramane pana in octombrie 2006. Reprezinta Romania ca deputat in Parlamentul European, din partea PDL, ca urmare a euroalegerilor din 25 noiembrie 2007, unde a ocupat primul loc pe lista de candidati ai PLD. PLD a obtinut trei mandate in Parlamentul European 7,78%.

Din pozitia de consilier prezidential, apoi de presedinte al PLD, a fost alaturi de Basescu si a lansat atacuri succesive asupra premierului si grupului din jurul sau. In 2006 a recurs la mass-media, atacand grupul Tariceanu-Olteanu-Patriciu, denumit ulterior grupul "petro-liberalilor". L-a acuzat pe rand pe Tariceanu de iresponsabilitate politica pentru propunerea de a retrage trupele romane din Irak, de transformare intr-o interfata pentru interesele lui Dinu Patriciu, de distrugere a Aliantei D.A. Ca urmare a numeroaselor critici, Stolojan a fost exclus din PNL in octombrie 2006. In a doua parte a lunii octombrie 2006 a lansat platforma disidentei liberale, eveniment urmat de demisia din functia de consilier prezidential.

A pus bazele Partidului Liberal Democrat la sfarsitul aceluiasi an, formatiune ce a fuzionat cu PD, rezultand Partidului Democrat-Liberal (PDL), in decembrie 2007. Formarea noului partid a fost vehement criticata de mai multi liberali, in timp ce Stolojan, la randul sau a criticat conducerea PNL pentru evolutia din ultimii ani.

Remes, vechi adversar politic al lui Stolojan, l-a acuzat in 11 decembrie 2006 ca "a fost sluga la comunisti si neocomunisti, la cauciucuri uzate si la «petrolistii» aciuiti pe platforma de la Gheorghe-Gheorghiu Dej (RAFO Onesti)". Si conflictul dintre Stolojan si Patriciu s-a reluat odata cu tranzactia dintre Rompetrol si KazMunayGaz, in august 2007, cand Stolojan a criticat vanzarea a 75% din actiunile Rompetrol. In replica, Patriciu i-a reamintit lui Stolojan ca in 2004 s-ar fi numarat printre actionarii rafinariei Petromidia din grupul Rompetrol.

Au urmat o serie de atacuri la adresa sa, in decembrie 2006, Tariceanu a invocat trecutul lui Stolojan - "o persoana care s-a ocupat de conturile regimului comunist", iar in februarie 2007 a fost numit “fost fan si slugoi al lui Iliescu”, de Ludovic Orban, si “lacheu”, de Crin Antonescu. Stolojan afirmase initial ca Orban si Antonescu ar face parte dintr-un grup care, dupa castigarea alegerilor din 2004, i-ar fi propus sa colaboreze cu PSD pentru a castiga mai multe functii in fruntea consiliilor judetene din tara.

Ce se ascunde in spatele politicianului Theodor Stolojan?

Dupa constituirea Partidului Liberal Democrat (PLD) a devenit presedintele noii formatiuni dupa congresul din martie 2007. Nasterea Partidului Democrat-Liberal (PDL) in 15 decembrie 2007, rezultata din fuziunea PD cu PLD, ii aduce lui Stolojan functia de prim-vicepresedinte PDL. PDL este perceput ca o creatie a presedintelui Basescu, inca de la anuntul unificarii PD si PLD, Ludovic Orban, comentand decizia ca fiind "executarea unui ordin al lui Traian Basescu". Dupa ce Boc si Stolojan au lansat un nou apel simpatizantilor PNL pentru aderarea la noul partid infiintat, Orban l-a numit pe Stolojan "presedintele fanclubului Iliescu".

Si Tariceanu l-a numit in 27 martie 2008 “papagalul” lui Basescu, iar a doua zi, “omul de curte al lui Iliescu”, afirmand ca a trecut de la socialism la liberalism peste noapte, pentru ca apoi sa plece la PD, concluzionand ca acest lucru se numeste traseism politic. Stolojan a raspuns de fiecare data atacurilor, avertizandu-l pe primul-ministru ca manipuleaza opinia publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.