Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, in regia lui Apichatpong Weerasethakul, deschide vineri seara, de la 19.00, la Cinema Studio, evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest.
Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives a sedus anul acesta juriul prezidat de Tim Burton cu povestea stranie a unui personaj care, in apropierea mortii, isi revede vietile anterioare, ghidat de fantoma sotiei sale si de fiul sau, metamorfozat intr-o maimuta. Dupa cum marturisea regizorul la Cannes, filmul contine numeroase elemente autobiografice si nu vorbeste despre ideea de reincarnare, ci despre felul in care functioneaza fluxul memoriei.

Apichatpong Weerasethakul (40 de ani), unul dintre cei mai apreciati cineasti asiatici, este un arhitect convertit la cinema care si-a infiintat propria casa de productie, The Kick Machine, dedicata filmelor independente. Regizorul se mentine, de la debut, in zona experimentelor narative si estetice, fiind autorul unor filme ca Tropical Malady (premiul juriului la Cannes, in 2004), Blissfully Yours (premiul Un Certain Regard la Cannes, in 2002) sau Syndromes and a Century (primul film thailandez din competitia de la Venetia).

O a doua proiectie a filmului premiat cu Palme d’Or este programata sambata, 16 octombrie, de la ora 17.00. Tot maine, de la ora 12.00, spectatorii au prilejul unei intalniri cu scriitorul Nicolae Breban, care va vorbi despre singurul film pe care l-a regizat, Printre colinele verzi – o adaptare dupa propriul roman, „Animale bolnave”. Lungmetrajul va fi precedat de proiectia-eveniment a unui film de 20 de minute selectionat la Cannes in 1946, Floarea Reginei, de Paul Calinescu.


Alti doi regizori romani vor sta de vorba cu spectatorii sambata: Iosif Demian, emigrat in Australia inainte de 1989, isi va prezenta filmul O lacrima de fata, de la 13.00, iar Nae Caranfil va povesti despre filmul de debut E pericoloso sporgersi, care va fi proiectat de la ora 15.00.

Ziua de sambata se va incheia cu Tournée, in regia lui Mathieu Amalric, un film premiat pentru regie la Cannes, ale carui protagoniste sunt extravagantele stripteuze din trupa New Burlesque.

Citeste si:
Aduce un Palme d`Or mai multi bani in box office?
Aduce un Palme d`Or mai multi...

Selectia filmelor straine din program a fost realizata chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, care va fi prezent la eveniment si va sustine un masterclass pentru studentii facultatilor de film marti, 19 octombrie, de la 11.00, la Cinema Studio.

In aceeasi zi, 19 octombrie, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void) si Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project), vor intra in dialog cu publicul la sfarsitul proiectiilor filmelor lor, programate la ora 12.00, respectiv 16.00. Cineastul Sergei Loznitsa si actorul Vlad Ivanov - care a jucat in filmul My Joy, selectionat la Cannes - vor discuta cu spectatorii joi, 21 octombrie, de la 19.00.

Cu doua milioane de spectatori, in doar o luna de la premiera, Des Hommes et des Dieux, in regia lui Xavier Beauvois, este hitul toamnei in box-office-ul din Franta. Drama care si-a adjudecat Marele Premiu la Cannes si propunerea Frantei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain va avea parte de o proiectie de gala la Opera Nationala din Bucuresti luni, 18 octombrie, de la 19.00. Filmul va putea fi vizionat si marti, de la 19.00, la Cinema Studio. In programul de filme romanesti figureaza si peliculele La Moara cu noroc, Rascoala, Balanta, O vara de neuitat, Telegrame, Padurea Spanzuratilor.

Citeste si:
Ce actori vor face parte din juriul Festivalului de la Cannes
Ce actori vor face parte din...

Intrarea este libera la filmele romanesti si la masterclass-ul lui Thierry Fremaux de marti, 19 octombrie, de la ora 11.00. La proiectiile filmelor straine, biletul va costa 10 lei. okTichetele pot fi procurate in avans, de la casa de bilete a cinematografului Studio, incepand de astazi. Pentru jurnalisti, vor exista cateva locuri special rezervate.

Accesul la gala de deschidere de maine seara, de la Cinema Studio, si la proiectia de gala de la Opera Nationala, de luni, 18 octombrie, se va face doar pe baza de invitatie.

Evenimentul este organizat de casa de distributie Voodoo Films, in parteneriat cu Ambasada Frantei la Bucuresti si Institutul Francez din Bucuresti, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, al Editurii Video si al Primariei Capitalei, prin ARCUB - si in colaborare cu distribuitorul Independenta Film.

Citeste si:
Lista filmelor participante la festivalul de la Cannes 2016
Lista filmelor participante...

Programul complet al proiectiilor va putea fi consultat pe site-ul manifestarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.