Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romania Film" (RADEF) desfasoara campania sociala "Filmul romanesc accesibil tuturor", in cadrul careia va proiecta gratuit, in perioada 31 iulie - 14 septembrie, mai multe pelicule romanesti, in 12 orase din tara.
Campania este organizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC) si al consiliilor locale din orasele unde vor avea loc proiectiile, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX directorul RADEF, Marius Iurascu, potrivit Mediafax.

Filmele alese vor fi proiectate la Botosani, Piatra Neamt, Buzau, Braila, Caciulata, Horezu, Targu Jiu, Hunedoara, Deva si Alba Iulia, in sali de cinema si, in unele cazuri, in tabere de elevi si studenti, iar la Costinesti si Amara, proiectiile vor avea loc in cadrul unor festivaluri locale. La Costinesti, proiectiile se vor desfasura o luna intreaga, de pe 31 iulie pana pe 30 august. [Weekend-uri cu film la Costinesti]

Iurascu a mai precizat ca intentioneaza sa extinda campania la alte 30 de orase, fiind in discutii cu consiliile locale.
Filmele pentru care RADEF a cumparat licenta de la CNC in vederea desfasurarii campaniei si pe care le va putea difuza in campanii timp de un an sunt: "B.D. in actiune", "B.D. in alerta", "B.D. la munte si la mare", "Declaratie de dragoste", "Extemporal la dirigentie", "Liceenii rock & roll", "Haiducii lui Saptecai", "Saptamana nebunilor", "Zestrea domnitei Ralu", "Drumul oaselor", "Trandafirul galben", "Misterele Bucurestilor", "Masca de argint", "Colierul de turcoaze", "Totul se plateste", "Razbunarea haiducilor", "Buletin de Bucuresti", "Casatorie cu repetitie", "Veronica" si "Veronica se intoarce".
Costurile derularii acestei campanii se ridica la circa 5.000 de lei pentru fiecare oras inclus in proiect, iar finantarea oferita de CNC este de circa 100.000 de lei, a precizat directorul RADEF. Costul licentelor a fost de 50.000 de lei, a mai spus acesta.

Iurascu a mai spus ca, daca RADEF va pastra in administrare un numar de 40 de sali, asa cum prevede un proiect de ordonanta de urgenta postat la sfarsitul lunii iunie pe site-ul Ministerului Culturii, acestea vor fi reabilitate si modernizate in termen de trei ani. Directorul interimar al RADEF a mai spus ca au fost achitate toate datoriile pe care regia le acumulase, in valoare de circa 100 de miliarde de lei vechi (10 milioane de lei).

Proiectul de ordonanta a fost elaborat dupa ce, pe 16 martie, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat ca fiind neconstitutionale o serie de prevederi din Legea nr. 303/2008 privind cinematografia.

Potrivit Legii nr. 303/2008, publicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie, cinematografele din administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmului "Romania Film" trebuia sa treaca in administrarea autoritatilor locale in termen de sase luni. Un numar de 107 cinematografe si terenuri aferente din totalul celor 279 aflate in administrarea RADEF la data aparitiei Legii nr.303/2008 au trecut, pana in prezent, din domeniul privat al statului si din administrarea regiei in proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta mentionat.

Citeste si:
Premiile Gopo 2021: peste 80 de producții în competiția pentru...
Premiile Gopo 2021: peste 80...

Prin proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului, un numar de 40 cinematografe, aflate in prezent in proprietatea privata a statului si in administrarea RADEF, vor trece in proprietatea publica a statului si in administrarea regiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.