Pentagonul a anuntat luni ca inchide o unitate de contraspionaj care a generat o controversa la sfarsitul anului 2005, in dosarul supravegherii activitatilor organizatiilor care militeaza pentru pace, relateaza NewsIn.
CIFA (Counter-Intelligence Field Activity) a fost creata in anul 2002, in cursul mandatului secretarului american al apararii Donald Rumsfeld, ca entitate separata, pentru desfasurarea unor activitati de contraspionaj vizand persoane suspectate de terorism in interiorul Statelor Unite.

Unitatea a generat o controversa in decembrie 2005, dupa ce s-a aflat ca a pastrat informatii neverificate despre militanti antirazboi intr-una dintre bazele sale de date, TALON.

TALON (Threat and Local Observation Notice) a fost desfiintata anul trecut, in urma polemicii, potrivit Reuters. Dar controversa a determinat Departamentul Apararii sa reorganizeze CIFA, dupa o revizuire a operatiunilor de spionaj ale Pentagonului in ansamblu.

Un inalt oficial din Pentagon a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca secretarul apararii Robert Gates a aprobat schimbarile dupa ce o ancheta a stabilit sa activitatile CIFA pot fi realizate mai eficient de o alta agentie.

CIFA, care ar fi avut aproximativ 1.000 de angajati, putea desfasura anchete de contraspionaj, dar majoritatea operatiunilor sale sunt clasificate in continuare drept secret de aparare, explica AFP.
Pentagonul a anuntat luni ca CIFA va fi inclusa intr-o noua entitate, DIA (Defense Intelligence Agency), insarcinata cu activitati de supraveghere si contraspionaj.

Departamentul Apararii a "dizolvat" CIFA, subliniaza Pentagonul intr-un comunicat. "Noul centru nu va avea ca atributii mentinerea ordinii", a adaugat departamentul.

Aceste schimbari se inscriu in cadrul unei restructurari care vizeaza sa integreze mai bine activitatile de contraspionaj si de colectare de informatii ale Departamentului Apararii, potrivit documentului.

Noul centru va fi condus de generalul Theodore Nicholas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.