Intrebarile pentru ocuparea posturilor din Comisia Europeana vor fi simplificate, iar procesul de selectie va fi accelerat de la doi ani la cinci luni, incepand cu 2010, scrie cotidianul britanic The Daily Telegraph, potrivit NewsIn.
"Pana acum, daca nu stiau pe de rost 'criteriile Copenhaga' sau daca nu puteau explica rolul jucat de Walter Hallstein la constituirea Uniunii Europene, nici n-avea sens sa candideze. In sfarsit, dupa 50 de ani de la angajarea primilor birocrati UE, Bruxelles-ul si-a dat seama ca cei mai buni candidati din Europa prefera sa nu candideze deloc din cauza examenului plictisitor si complex", comenteaza ziarul britanic.

Ca raspuns la scaderea alarmanta a numarului de candidati, UE a decis sa coboare stacheta procesului de selectie, inlocuind intrebarile foarte specializate referitoare la Uniunea Europeana cu teste de cultura generala. Candidatii vor fi testati in ceea ce priveste 'competenta lor practica si profesionala', o mica revolutie pentru institutiile europene care pana acum se considerau a fi mult deasupra celorlalte.

"Incepand cu 2010, candidatii nu vor mai fi obligati sa studieze timp de un an ce-au gandit 'eroii UE' si nici nu vor mai trebui sa astepte doi ani pentru finalizarea procesului de selectie, asa cum se intampla in prezent. UE a inteles ca multi candidati renunta pe parcurs si a scurtat procesul la cinci luni", informeaza cotidianul britanic.

"Da, exista o scadere a interesului. De fiecare data cand lansam concursuri de angajare, ne propunem un anumit numar de candidati, dar aceaste tinte nu sunt niciodata atinse", a declarat Agne Martikoniene, purtator de cuvant al oficiului de recrutare al Comisiei Europene.

David Bearfield, directorul acestui oficiu care monitorizeaza candidaturile pentru toate institutiile UE, a recunoscut la randul lui nevoia de a imbunatati procesul de selectie. "Dupa ce am vazut modul cum recruteaza alte organizatii internationale personalul, am inteles clar ca trebuie sa ne imbunatatim metodele. Recunoastem ca exista o competitie dura pentru cei mai buni si inteligenti", a spus Bearfield.

Concursul actual de angajare este atat de tehnic, incat au fost create masterate speciale care-i pregatesc pe studenti in acest scop, cum ar fi The College of Europe din orasul belgian Bruges.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.