O serie de violente s-a soldat cu cel putin 51 de morti si peste 200 de raniti in Irak luni, dupa o perioada de calm care permisese autoritatilor sa vorbeasca despre o retragere progresiva a contingentului american, relateaza AFP.
La Bagdad, trei femeie kamikaze au vizat pelerinii siiti, provocand moartea a 25 de persoane, printre care femei si copii, care mergeau sa celebreze una dintre cele mai importante sarbatori ale islamului siit, in sectorul Kadhimiyah (nord). Alte peste 70 de persoane au fost ranite in aceste atacuri comise in interval de o ora luni dimineata, in cartierul comercial Karrada.

Atentatele coordonate sunt primele de la inceputul festivitatilor de comemorare a mortii imamului Musa al-Kadhim, otravit la Bagdad in anul 799 de califul abasid Harun al-Rashid. Festivitatile au inceput saptamana aceasta.

Oficiali din serviciile de securitate au vorbit, sub acoperirea anonimatului, de "femei kamikaze", din ce in ce mai folosite de extremistii sunniti din organizatia al-Qaida din Irak.

In acelasi timp, un kamikaze a detonat explozibilul pe care il avea asupra sa la Kirkuk, la 250 de kilometri nord de Bagdad, in mijlocul unei manifestatii a kurzilor, provocand moartea a cel putin 11 persoane si ranirea a 54. Potrivit generalului Salam Zankana, seful politiei locale, explozia s-a produs in jurul orei 10.00 si a fost urmata de o miscare de panica si de schimburi de focuri in care au murit alti 11 oameni si peste 60 au fost raniti. Spitalul Azaadi din Kirkuk a confirmat primirea a 22 de morti si 120 de raniti, dintre care 30 in stare grava.

Pe de alta parte, patru persoane au fost ucise de o bomba artizanala care a explodat la trecerea unei masini in apropiere de Baaquba, la 60 de kilometri nord-est de Bagdad. In capitala, autoritatile asteptau pana la un milion de credinciosi in perimetru moscheei Kadhimiyah, care adaposteste mausoleul lui Musa al-Kadhim, al saptelea imam al siitilor. Comemorarile mortii sale sunt o ocazie de reculegere, dar Guvernul dominat de siiti a anuntat ca se teme ca festivitatile vor fi insotite de o recrudescenta a violentelor impotriva acestei comunitati, cea mai numeroasa din Irak. Duminica, sapte pelerini care mergeau pe jos spre Bagdad au fost impuscati la intrarea sudica din capitala irakiana.

Cinci mii de politisti si militari suplimentari au fost desfasurati in sectorul Kadhimiyah. Soldatii au incercuit sectorul, intrerupand circulatia masinilor, iar pietonii, mai ales femeile, sunt supuse unor controale stricte de securitate.

La Kirkuk, kurzii manifestau impotriva unui proiect de lege electorala aprobat in 22 iulie de Parlament, dar respins ulterior de Consiliul prezidential, ceea ce risca sa duca la amanarea scrutinelor provinciale prevazute in octombrie. Kurzii se opun legii din cauza unui diferend privind repartizarea prerogativelor intre comunitati - kurzi, arabi si turkomani - in regiunea Kirkuk, din nord, bogata in petrol.

Valul de violente intervine in contextul in care Guvernul irakian si comandamentul american din Irak anuntau recent cu satisfactie o scadere a incidentelor de acest gen din tara. Oficialii americani folosisera scaderea violentelor pentru a justifica decizia de a reduce progresiv contingentul american din irak, care numara inca in prezent 145.000 de militari.

Numarul soldatilor americani ucisi in Irak de la inceputul razboiului, in martie 2003, este de 4.124, insa luna iulie se anunta a fi una dintre cele sangeroase pentru contingentul american, cu 11 morti deja.

Guvernul irakian si-a exprimat dorinta ca trupele americane sa se retraga inainte de sfarsitul anului 2010, in timp ce administratia americana considera aceasta optiune o posibilitate, fara sa-si ia vreun angajament in acest sens.

Candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama a pledat pentru retragerea trupelor americane la 16 luni dupa instalarea sa in Biroul Oval, daca va fi ales in noiembrie, adica la jumatatea anului 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.