De la infiintarea sa la 26 iulie 1908, FBI a trecut de la cativa zeci de anchetatori la mai mult de 30.000 de politisti, ajungand intr-un secol la rangul de legenda mondiala, relateaza NewsIn, citand AFP

Numele lui J. Edgar Hoover - omul care a fost responsabil al FBI timp de aproape 50 de ani, inclusiv in Al Doilea Razboi Mondial - si Elliot Ness, agentul care a fost sfarsitul lui Al Capone, au devenit celebre. FBI a inspirat numeroase filme, printre care "In afara legii", in 1935, cu James Cagney si "Tacerea mieilor", cu Anthony Hopkins.

Insa biroul de investigatii isi datoreaza reputatia si longevitatii sale, capacitatii de a evolua de-a lungul timpului si cazurilor pe care le-a elucidat cu succes. FBI a fost infiinta de secretarul american al justitiei Charles Bonaparte, membru al unei aripi a familiei lui Napoleon Bonaparte, care s-a instalat in Baltimore si care avea nevoie de detectivi pentru a ancheta infractiunile federale pentru Departamentul american al Justitiei, a explicat istoricul FBI John Fox.

"In primele sale zile, biroul se ocupa de circa 20 de tipuri de cazuri - de la anchete criminale federale la responsabilitati legate de securitatea nationala.
Odata cu trecerea timpului, in masura in care Congresul decidea ca un lucru sau altul constituia o incalcare a legii federale, jurisdictia noastra a devenit mai ampla. De asemenea, a castigat teren si prin crizele de securitate nationala, ca cele doua razboaie mondiale"
, a explicat istoricul.

FBI a inceput sa aprinda imaginatia oamenilor in anii '30, cand SUA erau zguduite de un val de infractiuni provocate de Marea Criza. "Biroul a devenit celebru pentru ca l-a prins pe Dillinger", a spus Fox. In perioada celebrilor criminali John Dillinger si Machine Gun Kelly, agentii FBI au inceput sa fie numiti "G-Men" (oameni ai guvernului). I

n al Doilea Razboi Mondial s-a inregistrat cea mai mare crestere a efectivelor, de la cateva sute de agenti la aproape 13.000. De atunci, numarul lor nu a crescut cu mult, dar reputatia FBI a ramas buna, mai ales gratie succeselor sale si filmelor pe care le-a inspirat. Printre ele, rolul jucat de politia federala in arestarea unor membru KKK care ucisesera trei militanti ai luptei pentru drepturile civice, caz din care s-a inspirat filmul "Mississippi Burning". Printre succesele sale se numara si lista cu cele zece persoane cele mai cautate, aplicata din anii '50.

In acest moment, cel mai cautat om este Osama ben Laden, care figureaza pe lista de la atentatele din 1998 impotriva ambasadelor americane din Kenya si Tanzania. Cautat de peste zece ani, prezenta sa pe lista reaminteste insa incapacitatea FBI de a detecta proiectele de atentate de la 11 septembrie, cel mai mare esec al sau de pana acum.

Silence of the Lambs (Trailer)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.