Presedintele rus Dmitri Medvedev intentioneaza sa inlocuiasca zeci de guvernatori regionali in urmatorii ani, in incercarea de a-si spori influenta in cadrul administratiei, scrie joi cotidianul Vedomosti.
Vedomosti afirma ca Medvedev, care a devenit presedinte in mai, incearca sa isi impuna mai multi apropiati in functiile influente. Cotidianul citeaza oficiali de la Kremlin sub acoperirea anonimatului, care spun ca Medvedev nu a fost impresionat de activitatea multora dintre guvernatori si doreste o generatie mai tanara de oficiali in aceste functii, de preferat cu experienta in afaceri.

"Se planuieste o rotatie in masa a sefilor de regiuni: vor sa inlocuiasa 16 dintre ei pana la sfarsitul acestui ani si 10 anul viitor", a spus un oficial. Printre cei vizati sunt cei mai in varsta, precum primarul Moscovei Iuri Lujkov si guvernatorul regiunii Tatarstan, Mintimer Saimiev, ambii avand peste 70 de ani.

Medvedev a spus miercuri ca Rusia are probleme cu gasirea de titulari calificati pentru functiile din administratie si a sugerat ca birocratii sa nu fie tinuti prea mult timp in aceeasi functie, pentru a reduce coruptia.

Investitorii urmaresc evolutiile din Rusia, pentru a vedea cum functioneaza sistemul dual de guvernare, cu Medvedev la Kremlin si fostul presedinte Vladimir Putin ca sef al Guvernului. In 2004, Parlamentul rus a modificat legea pentru ca guvernatorii regiunilor sa nu mai fie alesi, ci numiti de presedinte si confirmati de Parlamentul regional. Presedintele tarii poate dizolva insa un Parlament regional, daca respinge persoana numita de el pentru functia guvernator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.