Presedintele francez Nicolas Sarkozy are de infruntat un public potential ostil luni la Dublin, cu ocazia vizitei pe care o face "pentru a asculta si a intelege" motivele pentru care alegatorii irlandezi au respins luna trecuta tratatul de reforma al Uniunii Europene, relateaza NewsIn, citand Reuters

Sarkozy, a carui tara se afla la presedintia Uniunii Europene, are sarcina de a gasi o solutie la criza generata de votul irlandez, care a zadarnicit sperantele adoptarii unui tratat menit sa usureze procesul de luare a deciziilor intr-o uniune extinsa.

Textul, asupra caruia s-a cazut de acord dupa ce alegatorii francezi si cei olandezi au respins, in 2005, proiectul de Constitutie europeana, trebuie sa fie ratificat de fiecare stat membru in parte pentru a putea deveni valabil.

Vizita lui Sarkozy a fost umbrita de indignarea starnita de o remarca facuta la o reuniune cu usile inchise cu parlamentari francezi carora le-a spus ca, in opinia sa, irlandezii ar trebui sa voteze din nou Tratatul. Comentariul sau ar fi provocat "o furie muta" in Guvernul irlandez, iar oponentii Tratatului si-au exprimat deschis indignarea fata de ceea ce ei au numit "amestec extern" in treburile tarii.

Oficialii francezi s-au straduit sa sublinieze ca remarca lui Sarkozy, relatata de parlamentari care au fost la reuniune, nu a fost destinata publicului si ei spun ca nu poate fi luata nicio decizie pana cand motivele votului de respingere al irlandezilor nu vor fi pe deplin analizate.

Insusi Palatul Elysee a incercat sa calmeze spiritele si a spus ca declaratiile au fost scoase din context si ca organizarea unui nou vot este numai o optiune. "A reprezentat evocarea unei ipoteze printre altele", a spus un consilier al lui Sarkozy la France 24, citat de AFP.

Francezii mai spun ca Sarkozy este in masura sa inteleaga ingrijorarea irlandezilor legata de suveranitatea nationala si de o Uniune Europeana distanta si birocratica, dupa ce alegatorii francezi au fost cei care au generat criza din 2005 respingand o prima tentativa de reforma.

Sarkozy se va intalni la Dublin si cu oponenti, si cu sustinatori ai Tratatului. Presedintele francez a spus ca este interesat cu precadere de ceea ce au de spus irlandezii insisi."De aceea vin la Dublin: sa ascult si sa inteleg", a declarat liderul de la Elysee cotidianului Irish Times.

Nimeni nu se asteapta insa la progrese si unii si-au exprimat deschis scepticismul, mai ales in legatura cu intalnirea programata sa dureze doar o ora, dar la care au fost invitate mai mult de 12 grupuri reprezentandu-i atat pe sustinatori, cat si pe oponentii Tratatului."Genul asta de idei ca presedintele Sarkozy poate veni in Irlanda si ne poate convinge sa ne schimbam parerea si sa asculte ce avem de spus dandu-ne fiecaruia cate trei minute cred ca arata un anumit grad de aroganta", a declarat la postul public RTE liderul Partidului Laburist din Irlanda, Eamon Gilmore.

Dincolo de asigurarile Parisului ca Sarkozy vine in Irlanda ca sa asculte, nu a existat nicio sugestie ca declaratia sa relatata indirect nu ar fi corecta. "A spus, in spatele usilor inchise, ceea ce toata lumea stie in realitate", a declarat un oficial care a solicitat protectia anonimatului.

Francezii spun ca ar putea exista teren de intelegere in ceea ce priveste ingrijorarile irlandezilor precum mentinerea neutralitatii traditionale a tarii, dreptul de a numi un comisar european sau interzicerea avortului. Insusi Sarkozy a fost clar in ceea ce priveste intrebarea fundamentala daca votului irlandez poate sa i se permita sa blocheze asa-numitul Tratat de la Lisabona, pe care majoritatea statelor membre l-au ratificat deja. "Am fost unul dintre primii lideri europeni care au spus public ca decizia democratica a poporului irlandez trebuie sa fie respectata", a declarat presedintele francez pentru Irish Times. "Dar si alegerea democratica a 23 de state care au decis sa ratifice Tratatul trebuie sa fie respectata".

Atasamentul lui Sarkozy fata de Tratat - o versiune simplificata a Constitutiei esuate in 2005 - care este menita sa inlocuiasca intens criticatul Tratat de la Nisa este cu atat mai puternic cu cat presedintele francez a fost una dintre fortele motrice care au stat in spatele elaborarii sale, anul trecut.

Sarkozy si-a fixat ca obiectiv sa gaseasca pana la sfarsitul acestui an o solutie la criza institutionala provocata la 12 iunie de votul preponderent negativ (53%) de la referendumul irlandez.

Presedintele francez va fi insotit in Irlanda de seful diplomatiei, Bernard Kouchner, care la randul sau a provocat nemultumire la Dublin declarand, inainte de vot, ca irlandezii au avut de profitat de pe urma Europei mai mult decat altii si ar trebui, prin urmare, sa voteze "da".

Irlanda este singura tara obligata, conform Constitutiei, sa ratifice Tratatul european prin referendum. Celelalte 26 de tari vor urma calea parlamentara de ratificare. Cehia, Suedia si Italia mai au de ratificat Tratatul, iar presedintele polonez Lech Kaczynski trebuie sa-l promulge.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.