Acceptand sa participe la negocieri cu Iranul in dosarul nuclear, administratia Bush pare sa devina mai pragmatica si sa se indeparteze de conceptul sau de "axa a raului", apreciaza analisti, citati de AFP

Numarul trei din Departamentul de Stat, William Burns, va participa la Geneva la discutiile dintre seful diplomatiei europene, Javier Solana, si diplomatii Germaniei, Frantei, Marii Britanii, Chinei si Rusiei, pe de o parte si negociatorul iranian Said Jalili, de cealalta, relateaza NewsIn.

Iranul continua sa refuze suspendarea activitatii sale nucleare, pe care administratia Bush o impusese drept conditie imperativa pentru participarea americana la negocieri multilaterale cu Republica Islamica.

"Este o schimbare de perspectiva spectaculoasa pentru administratia Bush. Un lucru asemanator a avut loc in 2006, in cazul nord-coreenilor", a declarat pentru AFP un expert in neproliferarea nucleara, Joseph Cirincione.

In ambele cazuri, "administratia a refuzat sa poarte negocieri directe cu adversarii sai", a adaugat Cirincione, presedintele Ploughshares Fund.

Coreea de Nord a publicat la sfarsitul lunii iunie o declaratie in care detaliat activitatile sale nucleare, o dovada in plus a angajamentului fata de renuntarea la programul nuclear. Totusi, Guvernul american admite ca Phenianul mai are o cale lunga de parcurs pana la denuclearizarea totala.

"Inca de la inceputul administratiei Bush, a existat o lupta intre pragmatici, care doreau sa negocieze cu Iranul si Coreea de Sud, si intransigenti, care incercau sa rastoarne aceste regimuri", a explicat Cirincione.

"Pragmaticii au castigat, in cele din urma, in cazul Coreei de Nord in ultimii ani, iar pozitia lor pare sa inceapa sa predomine si in ceea ce priveste Iranul", a adaugat el.

Secretarul de Stat, Condoleezza Rice, l-a consultat pe George W. Bush inainte de a-l trimite pe William Burns la Geneva, au anuntat responsabili ai administratiei americane, in conditiile in care presedintele Statelor Unite a declarat in ianuarie 2002 ca Iranul, Irakul si Coreea de Nord formeaza "axa raului".

Suzanne Malonez, specialist in situatia Iranului la Brookings Institution, considera ca aceasta schimbare de perspectiva diplomatica este importanta, dar rezulta dintr-o serie lunga de etape ce au avut ca scop angajarea Iranului in negocieri in dosarul nuclear.

Malonez a adaugat ca trimiterea lui William Burns la dezbateri fara sa poata negocia i se pare o decizie "absurda din partea administratiei", care ar putea dauna tratativelor. "Totusi, ideea de a sta fata in fata cu un diplomat iranian, este un progres enorm", a recunoscut specialistul american.

Administratia Bush a realizat ca strategia sa, de a impune conditii prealabile, este "contraproductiva si nu face decat sa agraveze situatia", a subliniat Trita Parsi, presedintele Consiliului national americano-iranian (AIC), cu sediul la Washington.

Pe de alta parte, membrii mai intransigenti ai administratiei "pleaca incetul cu incetul, lasand locul unor diplomati de cariera care incep sa controleze situatia", a mai declarat Parsi.

"Acesta este in mare parte motivul pentru care am vazut schimbari in cazul Coreei de Nord si incepem sa le vedem si in cazul Iranului", a adaugat presedintele AIC. El a salutat initiativa americana, dar ramane sceptic fata de un eventual accept al Teheranului de a negocia o suspendare totala a programului de imbogatire a uraniului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.