Principala companie de rafinare a petrolului din Cehia a anuntat sambata ca se aprovizioneaza din rezervele de stat si aduce petrol printr-o conducta alternativa, dupa ce Rusia a redus livrarile catre aceasta tara, transmite Reuters, citat de NewsIn

Oficiali cehi au declarat vineri ca reducerea livrarilor ruse va injumatati aproape cantitatea de petrol care vine din aceasta tara, ceea ce va tensiona si mai mult relatiile bilaterale, dupa ce Praga a ignorat obiectiile Moscovei fata de semnarea acordului cu Washingtonul pentru gazduirea unei parti din scutul american antiracheta.

Uniunea Europeana si tarile membre NATO au speculat imediat ca reducerea livrarilor de petrol catre Cehia este motivata politic, dar rafinaria Unipetrol a anuntat ca acestea sunt rezultatul unor "probleme tehnice si de organizare" cu Rusia.

Un membru al Consiliului de Administratie al Unipetrol, Ivan Ottis, a anuntat intr-un comunicat ca grupul a compensat reducerea livrarilor ruse luand petrol din rezervele de stat si a sporit volumul de petrol livrat prin conducta TAL-IKL din regiunea Mediteranei.

"In acest moment, situatia este sub control", a spus Ottis. "Productia noastra nu este afectata in niciun fel". Potrivit lui, nu vor exista penurii de combustibili sau cresteri de pret in urma reducerii livrarii de petrol rus, despre care a spus ca va fi de scurta durata.

Autoritatile cehe au anuntat ca au cerut explicatii Rusiei pentru reducerea livrarilor, iar luni vor avea loc intalniri la nivel guvernamental pentru a discuta despre situatie.

Cehii depind aproape in totalitate de petrolul din Rusia, dar au si o conducta alternativa spre Ingolstadt, Germania. Tara cu 10,4 milioane de locuitori, Cehia are rezerve de produse petroliere pentru 90 de zile.
Conducta Drujba porneste din Rusia si cele doua ramuri ale sale aprovizioneaza Belarus, Polonia, Ucraina, Germania, Slovacia, Ungaria si Cehia.

Vaclav Bartuska, reprezentant al Guvernului ceh pentru securitatea energetica, a spus vineri ca problemele "tehnice" ruse nu au impact asupra Poloniei, Ungariei si Slovaciei.

Relatiile dintre Praga si Moscova s-au racit saptamana aceasta dupa ce cehii au semnat un acord pentru gazduirea unui radar american in cadrul scutului antiracheta denuntat vehement de Rusia. Moscova, care s-a opus si extinderii NATO la fostii sai sateliti, spune ca scutul ii ameninta securitatea si a amenintat ca va reactiona "cu metode tehnice si militare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.