O fotografie data publicitatii miercuri, de Iran, pentru a ilustra lansarea reusita a patru rachete sol-sol a fost retusata pentru a o adauga pe a patra, au declarat joi mai multi experti, citati de AFP.

Fotografia, data publicitatii de Gardienii Revolutiei, arata patru rachete lansate dintr-un loc neprecizat din desertul iranian, lasand in urma lor un nor de fum si de praf la sol.

Fotografia - preluata de mare parte din mass-media din lume - vizeaza sa arate ca Gardienii Revolutiei, corpul militar de elita al regimului iranian, au lansat noua rachete. Potrivit postului iranian de televiziune Al-Alam, una dintre rachete a fost de tip Shahab-3, care ar putea atinge tinte din Israel.

Una dintre cele patru rachete din fotografie "pare" sa fi fost adaugata, copiind elemente de la celelalte dispozitve, de exemplu urme de fum si nori de praf, a afirmat Mark Fitzpatrick, un fost responsabil al Departamentului de Stat american.

"Obiectivul testului a fost sa trimita un semnal, dar concluzia este ca Iranul exagereaza uneori capacitatile sale balistice, in declaratii, si se pare ca retuseaza si fotografii", a adaugat el.

Astfel, postul de televiziune Al-Alam a afirmat ca racheta de tip Shahab-3 este capabila sa transporte o ogiva de o tona pe o distanta de 2.000 de kilometri, adica suficient pentru a lovi Israelul. Totusi, Fitzpatrick apreciaza ca acest lucru este "foarte putin probabil". "Shahab-3 are, in mod normal, o raza de actiune de 1.300 de kilometri, care poate fi extinsa la 2.000 de kilometri, dar cu o ogiva mult mai usoara. Este tipic pentru Iran sa exagereze capacitatile rachetelor sale si programului sau nuclear", afirma analistul.

Casa Alba a fost foarte prudenta joi privind veridicitatea informatiilor legate de cel de-al doilea test balistic al Iranului. Un responsabil american din serviciile de informatii, sub acoperirea anonimatului, a refuzat sa comenteze "intr-un fel sau altul fotografiile" date publicitatii de Gardienii Revolutiei, dar a declarat: "Ar fi fals sa credeti ca serviciile americane de informatii iau ad literam ceea ce divulga iranienii despre testele lor cu rachete".

La randul lor, mai multi experti in fotografie si-au exprimat suspiciunile puternice privind una dintre cele patru rachete, a doua din dreapta fotografiei.

"Este o fotgrafie trucata. Se vede clar ca racheta a fost copiata", a afirmat Gerard Issert, tehnician pentru prelucrarea imaginilor la laboratoarele Granon, unul dintre cele mai mari ateliere foto din Paris. "Este facuta din mai multe bucati", a adaugat el.

Si Gregoire Korganow, fotograf la cotidianul francez Liberation in perioada 1993 - 2002, este "sigur ca imaginea a fost retusata".

"Este un fals. Exista poate o racheta, poate doua, dar nu patru", a subliniat fotograful Thierry Cohen, care a lucrat pentru revista franceza Le Monde 2.

Cotidianul iranian Jamejam a publicat, la randul sau, o fotografie identica celei controversate, cu o singura diferenta: exista trei, nu patru rachete pe punctul de a decola, in timp ce o a patra se afla pe rampa de lansare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.