Tirurile de rachete iraniene au demonstrat puterea limitata a arsenalului Teheranului si arata ca desfasurarea elementelor scutului american antiracheta in Europa nu este necesara, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relateaza AFP.

Aceste teste "confirma ca Iranul are rachete cu o raza de actiune de pana la 2.000 de kilometri si ca un scut antiracheta cu acesti parametri nu este necesar pentru a supraveghea sau a reactiona la astfel de amenintari", a declarat ministrul.

Iranul a anuntat joi ca a efectuat noi teste in Golf, in a treia zi de manevre militare.

In cursul exercitiilor, fortele armate au lansat si torpile de tip Hoot ("balena" in persana), testate in aprilie 2006 si care au fost descrise drept o arma extrem de rapida, capabila sa loveasca submarinele inamice. La manevre au participat nave de razboi ale Gardienilor Revolutiei, corpul militar de elita al regimului islamic iranian.

"Tintele (...) au fost atacate cu precizie de fortele Marinei, cu diferite tipuri de ambarcatiuni rapide, dotate cu echipamente militare cu putere usoara sau medie", potrivit televiziunii iraniene.

Gardienii Revolutiei au lansat si "rachete cu raza lunga si medie de actiune", in cursul manevrelor nocturne de miercuri.

Iranul anuntase miercuri ca a lansat noua rachete cu raza medie si lunga de actiune, in cadrul manevrelor din Golful Persic. Printre acestea s-a numarat si o racheta de tip Shahab-3, echipata cu o incarcatura conventionala, cu greutatea de o tona si cu raza de actiune de 2.000 de kilometri, adica de doua ori distanta dintre granita vestica a Republicii Islamice si Israel.

Manevrele au generat un val de ingrijorare in Occident. Secretarul american de stat Condoleeza Rice a avertizat joi Iranul ca Statele Unite si-au consolidat "prezenta" pentru a asigura "securitatea" in Golf si ca nu vor ezita sa apere Israelul si ceilalti aliati din regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.