Presedintele Poloniei Lech Kaczynski a declarat ca nu va semna deocamdata tratatul de reforma a institutiilor Uniunii Europene, desi documentul a fost ratificat de parlamentul polonez.

Este un nou semnal privind problemele cu care va fi confruntata Uniunea in perioada urmatoare, si soseste tocmai in ziua cand Franta preia presedintia de sase luni a blocului european.

Anuntand ca nu va semna Tratatul de la Lisabona, presedintele Kaczynski a spus ca ratificarea a devenit fara sens, dupa ce tratatul a fost respins in referendumul din Irlanda.

El nu exclude posibilitatea de a-l ratifica in viitor, dar sustine ca Uniunea poate functiona si fara acest tratat.

Atat presedintele Kaczynski cat si fratele sau geaman Jaroslaw, fostul premier al Poloniei, sunt cunoscuti prin opinii euro-sceptice si sunt impotriva unei integrari mai profunde in cadrul Uniunii.

Ambii ar fi multumiti sa ramana mai departe in vigoare Tratatul de la Nisa, care reglementeaza acum modul de functionare a insituttiilor europene si acorda Poloniei o pondere de vot considerabil mai mare in cadrul Uniunii.

Declaratiile presedintelui polonez dezvaluie insa serioase diviziuni intre el si actualul guvern de la Varsovia condus de premierul Donald Tusk.

Acesta, ca si majoritatea elctoratului polonez, este mult mai favorabil integrarii.

Scurt timp dupa referendumul din Irlanda, Donald Tusk a declarat ca Europa va gasi o modalitate de a aplica Tratatul de la Lisabona.

Ceva similar spune de altfel si presedintele Frantei. Domnul Nicolas Sarkozy, a carui tara preia la 1 iulie presedintia Uniunii, a declarat ca ar trebui convinse toate tarile membre sa ratifice tratatul.

Dar opozitia presedintelui polonez urmeaza celei a presedintelui Republicii Cehe Vaclav Klaus.

Iar recent ratificarea tratatului a fost amanata si in Germania. Presedintele Horst Koehler a spus ca nu va semna tratatul pana cand nu se pronunta Curtea Constitutionala asupra legalitatii documentului.

Toate acestea complica situatia pentru planurile ambitioase anuntate de domnul Sarkozy privind politica europeana in domeniile energiei, imigratiei, agriculturii, protectiei mediului si apararii.

El a declarat ca Europa trebuie reconstruita, pentru a fi capabila sa-i ajute mai mult pe cetateni in viata de zi cu zi.

Se pare acum ca toate acestea s-ar putea impotmoli in eforturile de a gasi o solutie pentru functionarea in continuare a Uniunii.

Parlamentarul francez Herve Martion, membru al partidului lui Nicolas Sarkozy, a declarat la BBC ca lumea s-a saturat de aceste dezbateri interminabile despre chestiunile constitutionale.

“Cred ca lumea s-a saturat de aceste discutii permanente - intai constitutia europeana, apoi Tratatul de la Lisabona, respins si acesta de irlandezi”.

“Aceasta nu inseamna ca unele imbunatatiri ale tratatului nu pot fi aplicate”.

“Vrem sa dovedim ca Europa poate face progrese, cu sau fara Tratatul de la Lisabona - avem chestiuni importante privind energia, apararea, si revizuirea politicii agricole si in toate aceste domenii dorim ca presedintia franceza sa aduca progrese”, a declarat la BBC parlamentarul Herve Mariton.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.