Directorul ONU pentru securitate a demisionat in urma unui raport critic la departamentului sau, cu privire la un atentat din decembrie de la Alger, in care si-au pierdut viata 17 angajati ONU, a declarat ieri secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, informeaza NewsIn.

Potrivit unui comunicat al lui Ban Ki-moon, britanicul David Veness, subsecretar general pentru siguranta si securitate, l-a anuntat ca isi asuma vina pentru "orice esec de securitate" legat de atacurile din 11 decembrie 2007, din Alger.

Veness, un fost comandant antiterorism din Scotland Yard, a ocupat aceasta functie la ONU timp de trei ani. O comisie indepenta formata din sapte membri, a anchetat atentatul din Alger care a vizat sediul ONU si a conchis ca atacul a pus la incercare securitatea filialei locale a Natiunilor Unite. "Din pacate, sistemul in ansamblu si persoanele, atat de la filiala, cat si de la sediu, care au responsabilitatea directa de a asigura prezenta ONU in Alger si securitatea personalului si cladirii, au dat dovada de deficiente", a declarat seful comisiei, Lakhdar Brahimi.

Potrivit raportului, autoritatile algeriene asigura securitatea efectiva a reprezentantei locale ONU de 20 de ani, dar aceasta s-a dovedit neadecvata in 11 decembrie. Lipsa unei relatii mai stranse intre ONU si autoritatile nationale a afectat cooperarea in materie de securitate, potrivit raportului. "Aceasta problema ar fi putut si ar fi trebuit sa fie rezolvata cel putin partial prin sustinerea activa din partea "departamentului lui Veness, de la New York, se arata in document.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.