Recentului incheiat summit GUUAM de la Chisinau continua sa i se aloce spatii ample in presa de la Moscova. Ziaristii rusi reflecta cele doua aspecte importante din punctul lor de vedere: "exportul de democratie" de la Marea Baltica la Marea Neagra, si declansarea luptei pentru organizarea unei revolutii colorate in Bielorusia.

Export de democratie

"Inscrieri pentru postul de lider. GUUAM va exporta democratie de la Baltica la Marea Neagra", isi intituleaza Svetlana Gamova, de la Novie Izvestia, articolul despre GUUAM publicat astazi. Si remarca: "Leit-motivul principal al conferintei sefilor statelor membre ale GUUAM a fost relevat de discursurile principalilor participanti, ca si de declaratia acceptata de ei privind promovarea democratiei "de la Baltica la Marea Neagra". SUA si-au exprimat disponibilitatea de a-si asuma rolul de garant al executiei acestui program, ca si al asigurarii conditiilor necesare, in primul rand, al securitatii regionale. Acest lucru a fost declarat la summit de Steven Mann, consilier principal in Departamentul de Stat al SUA pentru Eurasia".

GUUAM a pierdut o litera

"La recent incheiatul summit de la Chisinau, organizatia GUUAM a pierdut o litera - presedintele Uzbekistanului nu a venit la intalnire - si a inceput sa fie numita GUAM. In ciuda acestui fapt, la forum, conducatorii Ucrainei, Georgiei, Azerbaidjanului si Moldovei emanau optimism", scrie de la Chisinau Liudmila Feliksova in Rossiiskaia Gazeta, si isi indreapta atentia spre liderul de la Kiev: "Iuscenko a propus la Chisinau o serie de noi initiative, chemate sa rezolve problema transnistreana si numite programul "sapte pasi". Se prevede crearea unui "mecanism international de control civil si militar pentru evaluarea situatiei, sub egida OSCE". In replica, Vladimir Voronin a remarcat prudent ca astfel de initiative necesita "o studiere atenta si aprofundata". Presedintele roman Traian Basescu, care a asistat la forum, nu a comentat initiativele Kievului. Dar a propus conectarea Romaniei la procesul de negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrene".

Capcana lui Iuscenko

Cotidianul Novie Izvestia nu pierde nici el din vedere "marul discordiei": "Transnistria a venit ca o lingurita de catran care a stricat borcanul cu miere al GUUAM-istilor. Chisinaul si Bucurestiul nu au acceptat propunerea facuta de Kiev, care presupunea desfasurarea de alegeri parlamentare in regiune sub supraveghere internationala. Liderii moldav si roman considera ca, fiind de acord cu acest lucru, ei, ca si comunitatea internationala, ar recunoaste in realitate caracterul legitim al regiunii separatiste. Dar pozitia Ucrainei este clara in acest caz: cei mai multi dintre cei 600.000 de ucraineni din Moldova traiesc in Transnistria, iar noua putere de la Kiev nu poate sa nu ia in considerare interesele lor. In caz contrar, nu va obtine sprijinul Radei Supreme si nici al populatiei in general, care simpatizeaza cu compatriotii-transnistreni".

Rice a scris scenariul pentru revolutie

Cotidianul Vremia Novostei prezinta in numarul sau de astazi un punct de vedere de la Minsk, cel al redactorului sef de la ziarul independent Narodnaia Volia, Svetlana Kalinkina. Jurnalista belorusa considera ca "Rice a prezentat patru puncte clare privind democratizarea Bielorusiei. In primul rand - sustinerea mass-media independente. Apoi, crearea unor miscari sociale create nu in jurul politicii, ci al problemelor sociale. Al treilea punct - unirea fortelor de opozitie si societatii civile. si abia dupa toate acestea, cautarea unui candidat al opozitiei, adversar al lui Lukasenko. Trebuie spus ca nimeni nu isi face iluzii privind schimbarea regimului din Bielorusia. Una dintre problemele principale relevate la intalnire (cu Rice - n. n.) a fost aceea ca puterea de la Minsk nu acorda si nici nu se gandeste sa creeze conditii de lupta egale pentru toti".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.