Uniunea Europeana incepe o saptamana de discutii intense pentru a vedea daca pot fi salvate planurile sale de reforma, dupa ce alegatorii irlandezi au respins tratatul de la Lisabona, la o diferenta convingatoare de voturi.

Luni, ministrii de externe din tarile UE, intruniti in Luxemburg, vor dori sa auda de la omologul lor irlandez Micheal Martin cum poate fi depasita aceasta criza. Iar reuniunea la nivel inalt a Uniunii, care incepe joi la Bruxelles, ar urma sa stabileasca drumul de parcurs in continuare.

Dar premierul Irlandei, Brian Cowen, a spus ca nu existra nici o solutie evidenta pentru tratatul de la Lisabona, care e menit sa optimizeze functionarea mecanismelor Uniunii.

Dupa cum relateaza corespondenta BBC pentru afaceri europene, Oana Lungescu, Uniunea Europeana e in cautare de raspunsuri: de ce rezultatul referendumului din Irlanda a fost un "NU" atat de clar, ce schimbari ar trebui facute pentru a raspunde lucrurilor care ii preocupa de alegatorii irlandezi si cat de repede ar putea avea loc un al doilea vot, daca e sa aiba loc asa ceva.

Premierul Irlandei, Brian Cowen, declara ca nu exista nici o solutie evidenta si a facut apel la restul Europei sa ajute la gasirea uneia. Daca nu putem veni cu nici un fel de solutie, a spus el, atunci e clar ca acest tratat nu merge mai departe.

Dar cele mai mari state ale Uniunii, Franta si Germania, spun ca numai prin continuarea procesului de ratificare se poate iesi din criza.

In contextul in care Franta preia presedintia UE peste doua saptamani, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy se duce luni la Praga, unde va avea convorbiri cu liderii statelor central-europene.

Omologul ceh al dlui Sarkozy, presedintele Vaclav Klaus, de a carui semnatura e nevoie pentru aprobarea tratatului, a numit refuzul irlandez o victorie pentru libertate si ratiune impotriva planurilor elitiste si a birocratiei europene.

Pe de alta parte, premierul britanic Gordon Brown este suspus unor presiuni tot mai mari sa opreasca trecerea tratatului prin ultima faza parlamentara a ratificarii, miercuri.

Intre timp, lideri cu convingeri federaliste, precum Jean-Claude Juncker, au cerut din nou o Europa cu mai multe viteze, spunand ca unele tari ar putea merge mai departe cu integrarea, in cadrul a ceea ce a numit "Clubul Celor Putini".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.