Lech Walesa, polonezul care, alaturi de fostul Papa Ioan Paul al II-lea, a facut cel mai mult pentru caderea comunismului prin lupta care a dus-o contra acestuia, este acuzat de actualul presedinte al Poloniei, Lech Kaczynski, de faptul ca ar fi colaborat cu Securitatea din Polonia in tinerete.

Cu toate ca recunoaste ca in anii '80 Walesa a fost un lider national, de altfel chiar el colaborand cu acesta, Kaczynski a spus ca inainte de asta a fost colaborator al politiei politice sub numele conspirativ Bolek, asa cum afirmasera si doi istorici polonezi, a caror carte era comentata de presedinte.

Ceea ce e interesant e faptul ca el nu a spus despre Walesa ca ar fi fost un lider national si in anii '90, cand a fost si presedinte al Poloniei, ceea ce denota profunda antipatie pe care o nutreste fata de acesta. Oricum, Walesa a recunoscut ca a semnat o hartie cu Securitatea poloneza in una din zecile ocazii cand a fost arestat, dar spune ca a facut asta fortat si nu a turnat niciodata pe nimeni la securitate, varianta sprijinita si de justitia poloneza, care i-a dat verdict de necolaborare cu securitatea.

Actualul presedinte Kaczynski si fratele sau geaman duc o adevarata "vanatoare de vrajitoare" impotriva celor care au spijinit intr-un fel sau altul regimul comunist, campanie care le-a adus multa antipatie chiar in Polonia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.