Ceata densa in care a intrat puterea de la Roma, dupa rezultatele slabe obtinute la alegerile regionale, nu da semne sa se rareasca atat de curand pe cat se asteapta. Presedintele Carlo Azeglio Ciampi a tot negociat cu principalii conducatori ai formatiunilor politice pentru formarea unui nou guvern, in urma demisiei premierului Silvio Berlusconi, insa balanta se inclina tot mai mult in favoarea organizarii de alegeri anticipate, cu atat mai mult cu cat insusi liderul opozitiei italiene, fostul sef al Comisiei Europene, Romano Prodi, a solicitat acest lucru.

Ciampi ar putea apela la organizarea unui scrutin anticipat, dar, potrivit analistilor, el ii va cere lui Berlusconi sa isi pastreze functia si sa alcatuiasca noul executiv, luand in considerare declaratia facuta de acesta in fata Camerei superioare a parlamentului, in care mentiona ca partidul sau are un mandat pana in 2006 si intentioneaza sa il duca pana la capat, alaturi de ceilalti membri ai coalitiei de centru-dreapta.

Alcatuirea noului guvern Berlusconi capatase deja contur inca de ieri, excluzandu-l insa pe liderul crestin-democratilor, Marco Follini, care si-a anuntat intentia de a renunta la functia de vicepremier, el putand fi inlocuit de catre controversatul Rocco Buttiglione. Potrivit presei italiene, este foarte posibil ca si actualul ministru al industriei sa-si paraseasca fotoliul, precum si ministrul culturii. Dar Romano Prodi, liderul opozitiei de la Roma, crede ca decizia ar trebui lasata la latitudinea electoratului italian, data fiind necesitatea imediata a unei schimbari radicale in politica tarii, in special in cea economica. Prodi nu concepe ca anumite chestiuni legate de stabilitatea cheltuielilor publice, de dezvoltare si de sporire a locurilor de munca pentru tineri ar putea fi solutionate de un guvern asemanator celui precedent.

Dar Berlusconi nu se lasa si spera sa formeze, "cu seninatate si optimism", un executiv cu un program nou, care sa-i permita incheierea mandatului la termenul stabilit. Insa, daca negocierile esueaza, "exista doua optiuni: refacerea guvernului sau recurgerea prematura la vot", dupa cum a detaliat presedintele Camerei inferioare a parlamentului italian, crestin-democratul Pier Fernandino Casini.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.