Mai multi oameni de stiinta importanti din America, intre care si principalul consilier pe probleme de stiinta si tehnologie al Condoleezzei Rice, Secretarul de Stat al SUA, sunt extrem de ingrijorati din cauza faptului ca autoritatile federale de la Washington nu aloca fonduri destule pentru cercetare stiintifica, relateaza Washington Post.

„Avem mare nevoie acum de niste conducatori care chiar sa respecte stiinta”, spune David Baltimore, laureat al Premiului Nobel pentru biologie si presedinte al Asociatiei Americane pentru Propasirea Stiintei. Baltimore si colegii sai sustin ca acum are loc, in ritm accelerat, „o scadere a puterii nationale a Americii si a prestigiului international al Americii, ca urmare a unei politici indreptate impotriva stiintei”.

Savantii americani citati de Washington Post sunt de parere ca, macar pana acum, campania electorala legata de alegerile prezidentiale din toamna „a acordat prea putina atentie insemnatatii stiintei pentru economia noastra nationala si pentru pozitia noastra in lume”. Exista si voci care sustin ca, daca vorbim despre alocarea de resurse intr-adevar suficiente, stiinta americana „a murit intr-un fel inca de acum 25 de ani”.

Savantii din SUA afirma si ca exista deja riscul ca America sa fie rapid depasita de tari care aloca resurse tot mai consistente pentru invatamant si pentru cercetarea stiintifica. China, de exemplu, spun oamenii de stiinta americani, „educa acum de 10 ori mai multi studenti decat exista in universitatile noastre”. Aceasta inseamna ca este posibil ca, in curand, „viitoarele generatii de oameni de stiinta sa nici nu mai vorbeasca englezeste”.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.