Ministrul italian de externe Franco Frattini a anuntat luni seara ca Guvernul a cerut fonduri UE pentru integrarea romilor, la care Roma nu mai apelase anterior, relateaza agentia de presa APCOM in pagina sa electronica.
Noul guvern italian "a cerut fonduri UE pentru integrarea romilor, care se ridica la zeci de milioane de euro, spre deosebire de guvernul precedent", a declarat Frattini, dupa o discutie cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

"Am ajuns la un acord ca Italia sa se alinieze normelor europene, ceea ce inseamna rigoare fata de ilegalitati si integrare si bunavointa in cazul imigrantilor care respecta legea", a explicat Frattini, referindu-se la masurile prevazute de pachetul italian pentru siguranta.
Ministrul de externe, fost comisar european pentru justitie, a subliniat ca noua directiva europeana privind repatrierea imigrantilor ilegali, pe care UE urmeaza sa o aprobe in curand, prevede "expulzarea celor care nu respecta legea".

Seful diplomatiei italiene a spus si ca UE va adopta o directiva pentru a combate munca la negru, care ar putea fi adoptata "in timpul presedintiei franceze a Uniunii Europene si care va fi foarte utila Italiei".
Frattini afirmase anterior ca "Italia este singura tara europeana care nu a cerut fonduri UE pentru integrarea romilor". "Luati in considerare faptul ca Spania a obtinut 60 de milioane de euro in acest sens in ultimii ani", a subliniat el.

Potrivit mai multor oficiali de la Bruxelles, liderii italieni au dat dovada de o lipsa totala de pregatire in ceea ce priveste problema romilor, neluand masuri pentru integrarea comunitatile rome, instalate in tabere la periferia marilor orase.

Desi taberele de romi exista de multi ani, problema lor s-a acutizat in ultimele luni, pe fondul campaniei electorale si al unei serii de fapte ddiverse puse pe seama imigrantilor, unii dintre ei romani.
Noul guvern de la Roma a aprobat saptamana trecuta un "plan de securitate" ce prevede pentru straini obligatia unui venit legal si a unei locuinte decente, in caz contrar fiind repatriat in tara de origine, o dispozitie ce ii vizeaza in primul rand pe romi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.