Ceea ce cu doar un an in urma parea imposibil este pe punctul de a se savarsi: procesul de apropiere a Ucrainei de Alianta Nord-Atlantica a intrat, cu viteza vantului, in faza finala. Iar reuniunea ministeriala de ieri, de la Vilnius, a devenit moment de referinta in evolutia relatiilor dintre cele doua parti. NATO a propus Kievului demararea unui dialog intens de aderare la Alianta, pe baza unui program bine definit si deosebit de exigent.

Consfatuirea ministrilor de externe ai NATO a cuprins cateva actiuni distincte. Alaturi de valoarea lor individuala, ele au adus elemente noi la tabloul geostrategic al relatiilor din spatiul Marii Negre, al configuratiei raporturilor dintre fosti prieteni, actuali rivali. Este vorba de Ucraina si Rusia. Pentru ca, la Vilnius, pe langa lucrarile consiliilor NATO - Ucraina si NATO - Rusia, s-a desfasurat o intrevedere a sefilor de diplomatii de la Kiev si Moscova, Boris Tarasiuk si Serghei Lavrov. "Pe fondul sedintelor ministeriale, Tarasiuk si Lavrov au procedat la o informare reciproca referitoare la evolutia dialogului Rusiei si Ucrainei cu Alianta".

Statutul fortelor armate

Si care urmeaza un traiectoriu diferit, fara a se intersecta, deocamdata. Tot ieri, secretarul general al NATO, Jap de Hoop Scheffer, a semnat cu ministrul Lavrov un acord privind statutul fortelor armate ale tarilor-membre NATO si ale statelor participante la programul Parteneriat pentru pace pe teritoriul unora sau altora. Prezenta la Vilnius, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a tinut sa reia, la interval de numai cateva ore, subiectul Belarus atacat in ajun, la Moscova, subliniind ca "a venit timpul pentru schimbari radicale la Minsk", capitala "ultimei adevarate dictaturi din Europa Centrala".

Aderarea nu e "automata"

Atent la fiecare detaliu si preocupat sa evite orice interpretari eronate sau exagerate, Jap de Hoop Scheffer a tinut, la randul sau, sa aminteasca Ucrainei ca "integrarea in NATO nu poate fi facuta in mod automat". Presedintele Viktor Iuscenko, a explicat secretarul general al Aliantei, "a vorbit despre intentiile tarii sale de a se integra in Alianta. Dar realizarea acestui deziderat nu este ceva usor, aderarea nu se face in mod automat. Multe vor depinde, in perioada imediata, de capacitatea Ucrainei de a-si coordona programele-cheie ale reformelor", a precizat Jap de Hoop, grabindu-se sa adauge ca organizatia pe care o conduce spera "ca noile autoritati de la Kiev se vor achita cu rapiditate de misiunea incredintata". Drept raspuns, ministrul Tarasiuk a anuntat ca Ucraina "este pregatita sa finalizeze reformele cerute in mai putin de trei ani. Adica pana in 2008". Este anul in care, la Moscova, presedintele Putin paraseste fotoliul prezidential dupa doua mandate consecutive, iar peste Ocean, americanii isi aleg, la randul lor, un nou sef de stat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.