Presa britanica analizeaza acuzatiile Statelor Unite ca autoritatile nord-coreene ar fi ajutat Siria sa construiasca un reactor nuclear care ‘nu avea scopuri pasnice’ si care a fost distrus anul trecut intr-un raid israelian asupra Siriei.

The Daily Telegraph afirma ca din declaratiile americane nu reiese de ce Siria ar fi incercat sa obtina tehnologie nucleara.

Data fiind apropierea geografica a Siriei de Israel, orice tentativa a Damascului de a folosi arme nucleare impotriva statului vecin ar fi contraproductiva, fiindca ar avea efecte majore si asupra Siriei.

Ziarul afirma ca experimentele Siriei au mai mult legatura cu alianta strategica a acestei tari cu Iranul decat cu eventuale pretentii pe care le-ar avea regimul sirian de a deveni o mare putere nucleara.

Ca raspuns la presiunile facute de Occident asupra Iranului ca acest stat sa renunte la programul nuclear, iranienii au intarit cooperarea militara cu Siria si au semnat un pact de aparare reciproca.

Se pare ca acum Siria ajuta Iranul si in domeniul nuclear, afirma Daily Telegraph.

Unii experti occidentali afirma ca cercetatori nord-coreeni care au fost filmati lucrand la proiectul sirian au vizitat frecvent si Iranul.

The Times comenteaza pe marginea posibilelor motive pentru care administratia americana face acum aceste acuzatii la adresa Coreei de Nord, intr-un moment in care se fac eforturi pentru a convinge aceasta tara sa renunte complet la programul nuclear in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.

Presedintele Bush a fost criticat de oficiali din domeniul securitatii nationale ca ar fi nu a mai cerut nord-coreenilor sa recunoasca public ca au avut un program nuclear si ca au ajutat Siria.

Se crede ca vicepresedintele Dick Cheney se numara intre cei nemultumiti ca nord-coreenii sunt recompensati desi nu ar merita si s-a speculat ca publicarea informatiilor privind reactorul nuclear ar putea ruina una din putinele reusite ale diplomatiei americane din ultimii ani, de a convinge Coreea de Nord sa renunte la programul nuclear.

The Guardian scrie, de asemenea, ca administratia Bush si-a asumat un risc: nord-coreenii ar putea folosi acest moment drept pretext pentru a parasi masa negocierilor privind programul nuclear al Phenianului.

Americanii spun ca reactorul a fost distrus intr-un raid israelian asupra Siriei.

Ziarul britanic afirma ca atacul israelian a fost initial invaluit in mister, George Bush si alti lideri refuzand repetat sa raspunda intrebarilor presei legate de acest subiect.

Congresul american a facut luni de zile presiuni asupra administratiei sa dea detalii legate de acel raid israelian si de negocierile cu Coreea de Nord.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.