Aderarea la Uniunea Europeana este principala prioritate a Kosovo, care si-a propus sa devina membru in 2015, a declarat vicepremierul Hajredin Kuci intr-un interviu pentru Reuters, citat de NewsIn.
"Dupa independenta, aspiratia noastra nationala este sa aderam la UE. Consideram aderarea o cale spre prosperitate, democratizare si mai multa securitate", a declarat Kuci.

Kosovo va folosi o reuniune a ministrilor europeni de externe de la Luxemburg de saptamana viitoare pentru a vedea care este atitudinea tarilor membre fata de aspiratiile sale. "De la acea reuniune asteptam semnale clare privind calea Kosovo catre integrarea europeana", a spus oficialul kosovar.
Kosovo era administrat de ONU din 1999, cand NATO a intervenit pentru a pune capat conflictelor intre gherilele kosovare si fortele guvernamentale sarbe. In februarie 2008, Kosovo si-a declarat independenta, recunoscuta rapid de principalele membre UE si Statele Unite, dar respinsa categoric de Serbia si Rusia. UE se pregateste sa desfasoare in Kosovo o misiune de justitie si politie care sa ajute noul stat sa isi consolideze democratia.

Un raport al Comisiei Europene din 2007 aprecia ca teritoriul este afectat de coruptie si incalcari ale drepturilor omului, iar institutiile sale erau slabe, in special din cauza coruptiei raspandite la toate nivelurile. Raportul sublinia saracia si somajul ridicate si problemele majore in ceea ce priveste drepturile minoritatilor.

Vicepremierul Kuci a spus ca autoritatile kosovare sunt constiente de aceste probleme si se concentreaza asupra reformelor, dupa ce au discutat o foaie de drum cu Bruxelles-ul si membrele UE fost comuniste, pentru a evita greselile facute de acestea in timpul tranzitiei. Un "instrument de preaderare" deja semnat cu UE a avut scopul de a oferi noului stat expertiza si formarea necesara, finantate de fonduri UE.

"Angajamentul asumat de Guvern este de a semna Acordul de Stabilizare si Asociere in timpul mandatului sau, si credem ca 2012 este anul cel mai potrivit. Credem ca Kosovo va adera la UE in 2015. Acesta este obiectivul, previziunea si angajamentul nostru", a declarat vicepremierul.
"Criteriile de aderare nu sunt usor de indeplinit de niciun stat si nu vor fi usor de indeplinit nici pentru Kosovo. Este un proces indelungat si dificil, dar este un proces pentru care avem sprijinul si prezenta internationala necesare", a spus el.

Primul si cel mai important pas pentru Kosovo este recunoasterea de catre toate statele membre, "pentru a nu intampina blocaje mai tarziu, in cursul procesului".

Unele state membre, printre care Romania, au anuntat ca nu vor recunoaste niciodata Kosovo. Pe de alta parte, unii politicieni sarbi au sugerat ca Serbia ar trebui sa adere la UE pentru a putea bloca aderarea Kosovo.

"Noi nu vrem sa fim un obstacol pentru integrarea altora, asa cum nu vrem ca altii sa ne blocheze pe noi. Vom solicita aderarea in calitate de stat independent si suveran", a spus vicepremierul kosovar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.