Candidata democrata la presedintia americana Hillary Clinton si-a aparat duminica pozitia in favoarea dreptului la avort. Clinton spune ca o vizita in Romania si una in China i-au conturat pozitia in acest domeniu.

Clinton si rivalul ei, Barack Obama, au participat la o dezbatere pe teme religioase organizata de Faith in Public Life (Credinta in viata publica), organizatie apolitica, in incercarea de a atrage voturi din tabara republicanilor.

Avortul este una dintre temele cele mai controversate in politica americana, iar multi dintre liderii religiosi de fata si membri ai publicului au aratat ca se opun avortului din motive religioase, comenteaza NewsIn.

Clinton a fost intrebata foarte direct in timpul dezbaterii televizate daca este sau nu de parere ca viata "incepe in momentul conceptiei".

"Am fost in tari care au adoptat politici foarte diferite in acest domeniu foarte delicat. Asa cum stiti, am fost in China in 1995 si am criticat politica copilului unic a Guvernului chinez, care a dus la avorturi si sterilizari fortate. Iar la scurt timp dupa aceea, am fost in Romania, iar acolo am intalnit femei care au trait in comunism in anii '70 si '80 si care erau fortate sa aduca pe lume cat mai multi copii, pentru binele statului. Acolo, avortul era interzis, femeile erau supuse la controale medicale fortate si erau urmarite de politia secreta. Atat de multi copii au fost abandonati si lasati in orfelinate incat, din pacate, aceasta a dus la o epidemie de SIDA", a subliniat Clinton.

"Cred ca o potentiala viata incepe in momentul conceptiei, dar din punctul meu de vedere problema nu se rezuma la viata potentiala, ci afecteaza si celelalte vieti implicate", a spus Clinton, citata de Reuters. Membra a Bisericii Metodiste, Clinton si-a reiterat pozitia ca, desi dreptul la avort trebuie sa existe, acesta ar trebui sa fie o exceptie si sa fie facut in conditii sigure.

"Aceasta decizie dificila trebuie incredintata fiecarei persoane in parte, pentru ca alternativa ar fi o intruziune atat de mare a Guvernului, incat ar fi greu de acceptat in societatea noastra deschisa", a spus ea la forumul organizat in campusul Colegiului Messiah de la langa Harrisburg, Pennsylvania.

"Mi-am petrecut multi ani, in calitate de cetatean, de Prima Doamna si acum de senator, incercand sa creez conditiile pentru ca avortul sa fie un lucru rar si pentru ca femeile sa aiba si alte optiuni. Am pledat pentru adoptie, am ajutat la lansarea unei campanii impotriva sarcinilor accidentale printre adolescente, prin care am realizat obiectivul nostru de acum zece ani de a reduce numarul acestora cu o treime", a spus ea, potrivit transcrierii discursului sau, publicata de portalul pennlive.com.

La randul sau, Obama a spus ca "adoptia este o optiune", dar el este un sustinator al dreptului la avort. Intrebat si el daca viata incepe in momentul conceptiei, Obama a raspuns: "Este o problema pe care nu mi-am lamurit-o. Nu pretind ca stiu raspunsul la aceasta intrebare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.