In disputa apare importanta miza a rezervelor de petrol si gaze din Marea Chinei de Est

In cel putin sapte mari orase din China se asteapta sa aiba loc in acest sfarsit de saptamana proteste antijaponeze de amploare, motiv pentru care misiunile diplomatice japoneze din aceasta tara si-au pus in alerta cetatenii sa fie precauti, cu alte cuvinte "sa bage capul la cutie".

Criza relatiilor dintre China si Japonia, declansata pe marginea noului manual de istorie autorizat de Tokyo, a continuat saptamana aceasta cu un schimb dur de replici intre cele doua guverne si a culminat cu decizia Japoniei de a autoriza forarea pentru zacamintele de gaze si petrol din Marea Chinei de Est. Regiunea vizata este un vechi motiv de frictiuni intre Tokyo si Beijing, ambele considerand ca aceasta se afla in zona lor exclusiva de interese economice.

Dupa 40 de ani de ezitari, Tokyo a considerat ca momentul de tensiune este potrivit pentru a pune piciorul in prag in aceasta chestiune. Pentru Beijing, decizia Japoniei de a acorda unor companii dreptul de exploatare in zona disputata este "o provocare serioasa la adresa drepturilor Chinei". Ministrul japonez de Externe, Nobutaka Machimura, care va face maine o vizita la Beijing, a lasat insa sa se inteleaga ca nu este dispus sa dea dovada de slabiciune.

Vizita lui Machimura, menita sa aplaneze tensiunile, vine de altfel la capatul unei saptamani in care partile s-au intaratat reciproc ca doi boxeri inaintea confruntarii. Anuntul inceperii exploatarii in Marea Chinei de Est acutizeaza criza dintre China si Japonia si o aduce pe frontul luptei pentru resurse dintre cei doi colosi economici ai Asiei, ambii dependenti de importuri. Iar resursele au fost dintotdeauna cel mai periculos motiv de cearta, Japonia fiind fara indoiala puternic ingrijorata de rapida ascensiune economica a Chinei.

Din ecuatie nu lipsesc nici evenimentele neplacute de ordin militar. Recent, relatiile celor doua puteri asiatice au fost incercate de incursiunea unui submarin chinez in apele teritoriale japoneze. In ciuda constrangerilor impuse de Constitutia sa pacifista, Japonia s-a vazut nevoita sa raspunda prin a trimite un avion militar si distrugatoare pentru a "fugari" submarinul si pentru a dovedi astfel ca nu accepta asemenea "escapade".

Evident, a urmat acuzatia adusa Chinei ca a violat suveranitatea Japoniei si cereri pentru scuze oficiale. Dar si aprecierea facuta de Ministerul de Externe de la Tokyo potrivit careia "China a devenit o problema grava pentru securitatea si drepturile suverane ale Japoniei".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.