Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a amenintat ca, in cazul in care Ucraina va fi inclusa in Planul de actiune pentru aderare (MAP), Rusia va cere oficial Kievului restituirea Peninsulei Crimeea si regiunile din estul Ucrainei.

Vineri, in ultima zi a summitului Aliantei de la Bucuresti, in cadrul Consiliului Rusia-NATO, presedintele Rusiei Moscova Putin le-a spus liderilor tarilor NATO ca ,,Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale", citeaza Ziua.

Rusia nu va ezita sa distruga unitatea teritoriala a Ucrainei si a Georgiei, daca acestea sunt invitate sa adere la NATO, a amenintat liderul rus. In acest fel, Rusia ar putea sa-si incorporeze anumite regiuni, precum Peninsula Crimeea, dar si estul Ucrainei.

Presedintele rusilor considera ca extinderea Aliantei catre granitele Rusiei este o amenintare directa la adresa intereselor Federatiei. Impotriva ei, „Moscova va lua contramasurile potrivite”, a mai spus liderul de la Kremlin in cadrul reuniunii desfasurate cu usile inchise.

Cand s-a atins subiectul Ucraina, Putin parca a luat foc, adresandu-se direct presedintelui american, el a izbucnit: «George, tu chiar nu intelegi ca Ucraina nu este stat? Ce reprezinta Ucraina? O parte a teritoriilor ei sunt ale Europei de Est, iar cealalta parte, cea mai consistenta, reprezinta donatia noastra catre Kiev!», relateaza Gandul, citand o sursa din delegatia unei tari NATO care a participat la intalnirea cu Putin de la Bucuresti.

“Rusia a amenintat clar ca daca Ucraina va fi invitata in MAP, atunci ea va incepe demersurile oficiale vindicative cu privire la Crimeea si la regiunile din estul Ucrainei“, a afirmat, pentru Kommersant, acelasi oficial. Cat despre Georgia, Moscova va recunoaste imediat independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud, daca acest stat ar fi inclus in MAP (Membership Action Plan).

Adevarul explica pretentiile Moscovei
Peninsulei Crimeea reprezinta una dintre problemele acute din relatiile bilaterale ruso-ucrainene. Autoritatile de la Kiev sunt amenintate periodic cu posibilitatea ca Federatia Rusa sa demareze procedura de revizuire a "Marelui tratat" ruso-ucrainean din 1997, care consfinteste apartenenta Peninsulei Crimeea la Ucraina.

Dmitrii Rogozin, ambasadorul rus la NATO, a declarat ca "Rusia a devenit un factor indispensabil in luarea deciziilor majore ale NATO, faptul constituind un rezultat important" al summit-ului de la Bucuresti.

De-a lungul timpului, Crimeea a avut o istorie zbuciumata. Dupa ce a facut parte din Hanatul Crimeei, regiunea a fost anexata Imperiului Tarist. In 1921, s-a infiintat Republica Autonoma Sovietica Socialista Crimeea, ca parte a RSFS Ruse. Ocupata de germani in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, peninsula a devenit ulterior o simpla regiune a Rusiei.

Dupa anexare, Stalin a deportat peste un milion de tatari ce locuiau aici pe motiv de colaborationism cu nazistii, rusii devenind astfel majoritari. In 1954, Nichita Hrusciov, ucrainean de origine, a desprins Crimeea de Rusia si a dat-o Ucrainei.

Momentan, Crimeea este o republica autonoma impartita in 14 regiuni administrative in cadrul Ucrainei, cu guvern, parlament, drapel si chiar moneda proprie. Capitala este la Simferopol, iar orasul port Sevastopol face obiectul unui acord ruso-ucrainean privind stationarea flotei ruse la Marea Neagra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.