Putin si Bush au stabilit, la Soci, ca dupa cei opt ani de mandat au inregistrat un "rezultat pozitiv in ansamblu". Cu toate ca au adoptat o declaratie cu privire la "cadrul strategic" al relatiei Rusia-SUA, problema scutului antiracheta si extinderea NATO raman in acelasi stadiu.

Aflati pe punctul de a preda stafeta, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, si omologul sau de la Casa Alba, George W. Bush, au facut, ieri, la Soci, o ultima incercare de a destinde relatiile ruso-americane. Acestea sunt incordate de planurile SUA de a-si extinde, pe Continent, scutul antiracheta destinat contracararii eventualelor amenintari balistice iraniene si nord-coreene, precum si de extinderea NATO in apropiere de granitele Federatiei Ruse.

Presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau american, George W. Bush au semnat, ieri, la Soci, o declaratie cu privire la "cadrul strategic" al relatiilor ruso-americane, in care si-au exprimat disponibilitatea de a cauta o solutie de compromis privind scutul antiracheta, termenii concreti ai acesteia fiind lasati inca o data la latitudinea expertilor ambelor parti. Disensiunile au ramas insa, liderul de la Moscova reafirmandu-si opozitia fata de planurile Washingtonului de a amplasa, in Cehia si Polonia, o instalatie radar, respectiv zece interceptoare, ca parte a sistemului defensiv american destinat contracararii eventualelor amenintari balistice iraniene si nord-coreene.

"Vreau sa fiu inteles corect. Din punct de vedere strategic, nu s-a produs nici o schimbare in atitudinea noastra principala fata de planurile SUA", a declarat Putin in cadrul conferintei de presa care a urmat intrevederii cu Bush. "In acelasi timp exista unele evolutii pozitive. Ingrijorarea noastra a fost in sfarsit auzita de partea americana", a adaugat liderul aflat pe picior de plecare de la Kremlin, declarandu-se "optimist, dar precaut" in legatura cu ajungerea la un acord cu partea americana. "Ne-a fost oferit un set de asigurari pentru cladirea increderii si masuri transparente in ceea ce priveste scutul anti-racheta", a continuat Putin, "simtind" ca Bush "are o abordare foarte serioasa in acest sens si doreste, in mod sincer, sa rezolve problema".

Refrenul NATO

Recent intors de la summitul NATO de la Bucuresti, liderul de la Moscova nu a uitat sa aduca in discutie retinerile Federatiei legate de extinderea Aliantei in apropierea granitelor sale, prin cooptarea fostilor sateliti sovietici Georgia si Ucraina. "Este important sa nu integram fostele republici sovietice in blocul NATO si sunt convins ca in cativa ani nu va mai fi privit atat de acut. Tehnic, in ceea ce priveste extinderea (Aliantei, n.red.), cred ca este o politica veche a NATO, care nu mai este valabila in momentul acesta. Daca nu poti sa te adaptezi la moment, este un semn de radicalism", a detaliat Putin referitor la subiect. Ambitiile nord-atlantice ale celor doua state ex-sovietice au fost domolite, saptamana trecuta, in cadrul reuniunii NATO la Bucuresti, liderii Aliantei preferand sa asculte reticentele Rusiei, neinvitand Georgia si Ucraina sa se alature, pentru moment, Planului de Actiune pentru Aderare (MAP).

Mandatele la control

Departe de a oferi o solutie diferendelor care au adus dialogul dintre Moscova si Washington la un nivel apropiat celui din perioada Razboiului Rece, intrevederea de pe litoralul rus al Marii Negre a detensionat insa tonul dialogului dintre Moscova si Washington, in perspectiva schimbarii de stafeta de la Kremlin si Casa Alba, aducandu-i pe cei doi in postura de a realiza un bilant al celor opt ani de contacte. "Rezultatul a fost pozitiv in ansamblu", a constatat presedintele rus, caracterizand relatia cu omologul sau american drept una "deschisa si sincera", respectiv "recompensanta si interesanta". "Acest dialog nu a fost intotdeauna usor", a adaugat Putin, semnaland ca intre cele doua tari "au fost si sunt in continuare anumite dezacorduri asupra mai multor aspecte", in conditii in care "cautarea unor numitori comuni continua". Oaspetele de la Casa Alba a pledat, la randul sau, in favoarea unei abordari "strategice" a relatiilor ruso-americane, reamintindu-i gazdei ca "Razboiul Rece s-a terminat". "Nu este cazul sa ne blocam in trecut, ci trebuie sa gandim noi agende", a spus George W. Bush.

Medvedev, scos la inaintare

Aflat pe picior de plecare de la Kremlin, Vladimir Putin a profitat, totodata, de ocazie pentru a-si prezenta succesorul si a trasa competentele ulterioare datei de 7 mai, cand Dmitri Medvedev va prelua functia suprema in Federatia Rusa. "Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care defineste politica externa, iar Dmitri Medvedev se va ocupa de acest lucru" si va "reprezenta Rusia la toate forumurile internationale, inclusiv G8", a declarat Vladimir Putin in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de omologul sau american George W. Bush. "Guvernul are destule griji pentru a rezolva problemele economice si sociale care ingrijoreaza oamenii de rand. Ma voi concentra asupra acestora", a adaugat Putin.


Despre autor:

Sursa: Ziua.net


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.