Premierul australian, Kevin Rudd, a calificat miercuri drept "suficienta" implicarea tarii sale in Afganistan prin prezenta celor 1.000 de militari si a cerut "o impartire adecvata a sarcinilor" intre tarile implicate, relateaza NewsIn

"Angajamentul nostru in ceea ce-i priveste pe cei 1.000 de militari este serios si, cum i-am spus presedintelui Bush la Washington, suntem implicati pentru mult timp" in aceasta tara, a declarat Rudd intr-o conferinta de presa la Bruxelles, inainte de a pleca spre Bucuresti, pentru a participa la summitul NATO.

"Cred ca acest angajament este suficient. Credem ca este necesara in viitor o strategie militara si civila eficienta si o impartire adecvata a sarcinilor intre statele implicate", a adaugat el.

Desi nu este membra NATO, Australia contribuie la Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) din Afganistan cu 1.000 de militari, in provincia Uruzgan, fost fief al talibanilor din sudul tarii.

In februarie, ministrul australian al apararii, Joel Fitzgibbon, a subliniat deja "necesitatea unui efort colectiv, pentru ca tarile care pana acum au stat pe tusa, membre NATO, sa se mobilizeaza mai mult si cu mai putine exigente" in Afganistan.

"Avem militari in pericol, iar la summitul de la Bucuresti ar trebui sa ne asiguram ca avem o strategie militara si civila care sa garanteze ca vom castiga", a spus liderul australian.

El a subliniat ca, printre altele, comunitatea internationala trebuie sa ajunga la un acord la Bucuresti cu privire la modalitatea de a combate productia de opiu din aceasta tara. "Daca nu actionam in aceast domeniu, nu este vorba doar ca vanzarea ilegala de opiu va fi o problema, ci si faptul ca vanzarea acestor stupefiante finanteaza organizatiile teroriste din intreaga lume", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.