Liderul separatist transnistrean Igor Smirnov a declarat duminica, dupa ce a votat la Tiraspol in cadrul scrutinului prezidential rus, ca ii va spune viitorului presedinte ales al Rusiei, la prima lor intalnire, ca a venit timpul ca Moscova sa recunoasca Transnistria.

Participarea la vot in Transnistria, pentru alegerile prezidentiale ruse desfasurate duminica, a fost mai slaba decat la alegerile din decembrie pentru Duma de Stat, dar alegatorii si-au dat masiv votul pentru Dmitri Medvedev, relateaza corespondentul NewsIn la Chisinau.

In Transnistria, la alegerile pentru presedintia Rusiei au participat peste 42.000 de cetateni rusi, ceea ce constituie aproximativ 50 la suta dintre cetatenii rusi cu drept de vot din regiune. Participarea la vot a fost mai slaba decat la alegerile pentru Duma de Stat, din decembrie, cand in Transnistria au partipat 45.000 de cetateni rusi.

Potrivit datelor unui exit-poll, desfasurat de o organizatie neguvernamentala de la Tiraspol, aproximativ 89% din transnistreni au votat pentru Dmitri Medvedev, circa 6% si-au dat votul pentru Vladimir Jirinovski, iar 4% pentru comunistul Ghennadi Ziuganov.

Liderul regiunii transnistrene, Igor Smirnov, a votat la Tiraspol si a declarat ca ii va spune noului presedinte ales al Rusiei, chiar la prima lor intalnire, ca - obiectiv, dar si juridic si economic - a venit timpul ca Rusia sa recunoasca Transnistria.

Federatia Rusa a deschis in Republica Moldova 25 de sectii de votare pentru alegerile prezidentiale din 2 martie, in pofida faptului ca Ministerul de Externe de la Chisinau a recomandat Moscovei, printr-o nota verbala, sa desfasoare alegeri doar la sectiile deschise la ambasada si consulatul rus din Republica Moldova.

Pe langa aceste doua sectii de votare, altele 23 au fost deschise in regiunea transnistreana, iar mai multi cetateni rusi care locuiesc pe malul drept al Nistrului au mers in regiunea separatista pentru a vota la sectiile deschise acolo. Din localitatea Rezina, de exemplu, sunt 200 de kilometri pana la Chisinau, in timp ce orasul transnistrean Ribnita este peste Nistru la 2 kilometri.

Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Valeri Kusmin, a declarat ca deschiderea a 23 de sectii de votare in regiunea transnistreana nu incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, ci doar ilustreaza aspiratia autoritatilor ruse "de a da posibilitatea tuturor cetatenilor rusi din afara granitelor Federatiei Ruse sa voteze in conditiile cele mai favorabile, asa cum prevede legislatia rusa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.