Campania electorala americana a intrat pe ultima suta de metrii pana la ziua cea mare numita 'Super Tuesday' cand 24 de state isi desemneaza delegatii.

Potrivit EVZ, maine, atat democratii, cat si republicanii vor organiza alegeri primare si caucusuri (reuniuni electorale) in cadrul consultari imaraton „Super Tuesday“, releva AFP.

In cadrul „Super Tuesday“ se vor confrunta sase candidati: doi democrati si patru republicani. Din tabara democratilor fac parte: fosta prima doamna Hillary Clinton si senator de Illinois Barack Obama iar din cea a republicanilor: senatorul de Arizona John McCain, fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney, Mike Huckabee si Ron Paul.

In total, se vor pronunta 24 de state. in 19 dintre ele, cele mai importante fiind California, New York si Illinois, ambele tabere vor organiza alegeri primare sau caucusuri. Totodata, republicanii vor organiza consultari in doua state - Montana si West Virginia, iar democratii in trei - Idaho, Kansas si New Mexico, informeaza EVZ

Miza primarelor si a caucusurilor consta in desemnarea delegatilor pentru conventiile democratilor, respectiv republicanilor, in care se vor alege in mod oficial, la sfarsitul verii si inceputul toamnei, cate un candidat pentru prezident ialele din 4 noiembrie. Aproximativ jumatate din acesti delegati se stabilesc maine, in „Super Tuesday“.

Conform Realitatea, la democrati, pentru a castiga, un candidat are nevoie de cel putin 2.025 dintre cei 4.049 de delegati care vor lua parte la Conventia democrata. Ori marti vor fi desemnati 2.084 delegati.

In ceea ce ii priveste pe republicani, pentru a fi desemnat oficial, un candidat are nevoie de sprijinul a 1.191 de delegati din totalul de 2.380. Marti, alegatorii republicani vor desemna 1.081 delegati.

Adevarul sustine ca republicanii au mai multe sanse sa isi cunoasca reprezentantul final in cursa pentru Casa Alba. McCain conduce in sondaje in mai multe state mari, in special in California si New York, iar sistemul in vigoare in Partidul Republican atribuie de cele mai multe ori toti delegatii unui stat candidatului clasat pe primul loc. John McCain s-a declarat convins ca se va detasa in invingator, mizand pe "republicanii pragmatici". La democrati, lucrurile sunt mai complicate.

In tabara democratilor lupta este mai stransa: Hillary Clinton este creditata cu 48 % din intentiile de vot, fata de rivalul sau, Barack Obama (41 %).

Cotidianul comenteaza ca in ultimele zile de campanie, prezidentiabilii americani au mutat lupta electorala in spatiul virtual, pentru cucerirea internautilor tineri.

Campania electorala americana a mai inregistrat simbata o premiera: o dezbatere televizata in direct pe MTV, difuzata la radio si transmisa simultan online, pe 1.800 de site-uri. La forumul adresat special tinerilor au participat patru dintre aspirantii la Casa Alba. Potrivit studiilor, categoria de virsta 18-29 de ani isi ia informatiile despre campania electorala in principal de pe Internet, nu din mass-media conventionale. Candidatii - democratii Hillary Clinton si Barack Obama si republicanii Mike Huckabee si Ron Paul - nu au fost nici ei prezenti in persoana, ci prin satelit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.