Greu de crezut ca Moscova va lansa rachete nucleare asupra teritoriului Poloniei, Cehiei, Romaniei si Bulgariei, insa ea trebuie sa le aminteasca acestor tari ca acest lucru este posibil, noteaza Izvestia.

Oricat de surprinzator ar parea in 2008, declaratiile generalilor rusi au aceeasi tenta "exploziva" ca in timpul Razboiul Rece. Astfel, Seful Statului Major al Fortelor Militare rusesti, generalul Iuri Baluevski, a atentionat sambata ca, in scopul apararii suveranitatii Rusiei si a aliatilor sai, statul rus ar putea utiliza arme nucleare.

Surse ale cotidianului rus Izvestia considera ca aceasta declaratie constituie o noua replica a Rusiei la planurile SUA si Organizatiei tratatului Atlanticului de Nord (NATO) privind amplasarea de elemente ale sistemului american antiracheta in Polonia si Cehia.

"Nu intentionam sa atacam pe nimeni, insa consideram necesar ca toti partenerii nostri sa stie foarte clar si sa nu se indoiasca de faptul ca, pentru a proteja securitatea si integritatea teritoriala a Rusiei si aliatilor sai, vor fi folosite Forte Armate, inclusiv de natura preventiva si inclusiv cu utilizare de arme nucleare", a atentionat generalul rus. "Forta militara trebuie sa fie folosita pentru a demonstra decizia conducerii ruse de a-si apara interesele; ca masura extrema, aceasta ar trebui folosita in mod masiv atunci cand toate celelalte mijloace se vor dovedi ineficiente", considera Baluevski.

Potrivit surselor de informatie ale cotidianului Izvestia, Baluevski ar fi primit de la Kremlin "unda verde" pentru declansarea de atacuri verbale la adresa Occidentului. Tocmai de aceea, generalul isi permite aluzii atat de transparente la adresa statelor care au acceptat sa gazduiasca baze americane, invocand in special "urmarile ecologice" ale acestei decizii. Astfel, declaratia de sambata a lui Baluevski da foarte clar de inteles ca Rusia ar putea declansa un atac chiar inainte ca ceva sau cineva concret sa o ameninte.

"In aceasta declaratie (a lui Baluevski) nu exista nimic neobisnuit", este convins Vadim Koziulin, profesor in cadrul Academiei de Stiinte Militare de la Moscova. "Tara traieste conform Doctrinei de securitate nationala din anul 2000, care a mostenit foarte multe temeri si prejudecati din timpurile sovietice, precum si amenintari inexistente", explica Koziulin.

In aceasta doctrina este stipulat, de exemplu, ca nici in prezent, nici in viitor, Fortele Militare ale Federatiei Ruse nu vor fi capabile sa contracareze, cu ajutorul tehnicii militare obisnuite, eventuale atacuri din partea unor asemenea structuri precum NATO. De aceea, Moscova isi rezerva dreptul de a declansa un atac preventiv pentru a contracara o agresiune de anvergura.

ntr-adevar, este greu de crezut ca Moscova va lansa rachete nucleare asupra teritoriului Poloniei, Cehiei, Romaniei si Bulgariei, insa ea trebuie sa le aminteasca acestor tari ca acest lucru este posibil, noteaza Izvestia.

Lavrov: "Rusia nu va mai exercita niciun fel de presiuni asupra Poloniei sau asupra altor tari"

Daca in acest weekend generalul Baluevski facea declaratii belicoase, abila si experimentata diplomatie rusa, juca o carte pacifista si reconcilianta fata de partenerii europeni ai viziunii americane de aparare avansata.

Rusia nu va mai exercita niciun fel de presiuni asupra Poloniei sau asupra altor tari in problema gazduirii componentelor scutului american antiracheta, l-a asigurat ministrul rus de externe Serghei Lavrov luni, la Moscova, pe omologul sau polonez Radoslaw Sikorski, relateaza agentiile ruse de presa.
"Rusia nu poate sa recurga la veto cand este vorba de deciziile pe care le ia partea poloneza. Dorim foarte mult ca pozitia noastra sa fie inteleasa", a explicat Lavrov, indicand ca Moscova saluta disponibilitatea noului guvern de la Varsovia de a purta negocieri cu Rusia in aceasta problema.

"Nu avem intentia sa exercitam niciun fel de presiuni la adresa Poloniei sau a altor state participante la negocierile cu privire la amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta in Europa de Rasarit", a reiterat ministrul rus de externe, adaugand ca "Moscova doreste doar ca preocuparea sa in legatura cu aceasta chestiune sa gaseasca intelegere" din partea celorlalte tari vizate de proiectul american.

Seful diplomatiei de la Varsovia a sosit luni la Moscova pentru a pregati vizita premierului polonez Donald Tusk in Rusia, programata pentru 8 februarie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.