Din cauza blocadei impusa de Israel joia trecuta, Fasia Gaza se afla in prgul unei crize umanitare.

Hamasul, miscarea „vinovata” pentru aceasta situatie, dupa cum sustin autoritatile israeliene, a acuzat Israelul ca a „condamnat la moarte” populatia din acest teritoriu palestinian, informeaza Gandul.

Din lipsa de combustibil, singura centrala electrica ce alimenta Gaza a incetat, duminica, sa mai functioneze, orasul ramanand practic in bezna in cursul noptii. Lipsa de electricitate a perturbat si functionarea spitalelor care incearca sa isi mentina active serviciile de urgenta, afectand si reteaua de distributie a apei potabile.

Mii de oameni cu lumanari in maini au iesit duminica seara pe strazile din Gaza pentru a protesta fata de aceasta masura radicala, relateaza Adevarul.

Ieri, populatia incerca sa-si faca provizii, formand cozi lungi in fata magazinelor. Liderii miscarii Hamas avertizeaza asupra riscului declansarii unei crize umanitare in cazul in care statul evreu nu renunta la blocada.

Criza de combustibil a readus Fasia Gaza la conditiile de trai din Evul Mediu. Folositi la transport, magarii au ajuns la mare pret.

"Au devenit regii Gazei. Un magar valoreaza acum mai mult decat un palestinian. Nimeni nu indrazneste sa-l bata", a declarat cu ironie, pentru ziarul "El Mundo", un locuitor pe nume Sami Abu Hamash. Targurile sunt pline de magari. Costul unui astfel de animal se poate ridica la 300 de dinari iordanieni (echivalentul a 304 euro).

Corespondentul BBC Martin Marcus noteaza ca Israelul se arata surprins de faptul ca Gaza a ramas fara electricitate. Potrivit partii israeliene, trei sferturi din electricitatea din Gaza e transportata de retelele electrice din Israel si din Egipt si ca acestea isi continua activitatea.

Israelul pare a sugera ca Hamas ar avea legatura ca opririle de curent, pentru a obtine astfel capital in randul populatiei care indreapta un deget acuzator spre Israel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.