Organizatia Natiunilor Unite aniverseaza anul acesta 60 de ani de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Oficialii ONU considera documentul un punct de referinta la care ne raportam si astazi in ceea ce priveste drepturile si libertatile omului.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului este respectata in multe state, insa in multe parti ale lumii este vazuta doar ca o bucata de hartie.

Activistii pentru drepturile omului considera ca, la aniversarea a 60 de ani de la adoptare, Natiunile Unite ar trebui sa aminteasca lumii angajamentele asumate prin Declaratie.

Adoptata la scurt timp dupa al doilea razboi mondial, cand actele barbare din conflagratia mondiala erau inca proaspete in memorie, Declaratia Universala a Drepturilor Omului garanteaza egalitatea intre oameni, dreptul la viata si dreptul la libera exprimare politica si religioasa.

Cel putin in teorie, declaratia interzice tortura precum si tratamentele inumane sau degradante.

Lista drepturilor omului este lunga si cuprinzatoare.

Reprezentantul Natiunilor Unite pentru drepturile omului, doamna Louise Arbour, considera declaratia adoptata in urma cu 60 de ani drept unul dintre cele mai vizionare documente.

Intarirea sigurantei noastre, oricum ne-am defini pe noi, trebuie sa fie si in beneficiul celorlalti, acesta este spiritul declaratiei

Louise Arbour, reprezentantul ONU pentru drepturile omului

"In momentul adoptarii, Declaratia Drepturilor Omului era o expresie a sperantei, o dovada a credintei in spiritul umanitatii”.

“Ar trebui sa ne gandim mult pentru a gasi ceva important legat de viata si demnitate si care sa nu fie mentionat in declaratie”.

“De asemenea, pana acum, nu am intalnit pe nimeni care sa fi renuntat de bunavoie la vreo libertate din Declaratia Drepturilor Omului", a spus reprezentanta ONU.

Insa la 60 de ani de la adoptarea declaratiei de catre tarile membre ONU, multe dintre prevederile documentului nu sunt respectate.

Unele guverne sustin ca declaratia cuprinde drepturi a caror aplicare universala ar incalca practici religioase sau culturale.

Spre exemplu, Declaratia Drepturilor Omului prevede faptul ca pentru incheierea unei casatorii este nevoie de acordul liber consimtit al ambilor parteneri.

Reprezentanta ONU pentru Drepturile Omului, Louise Arbour, nu este insa de acord cu ideea ca universalitatea drepturilor omului ar intra in conflict cu diversitatea culturala.

Oficialul ONU spune ca drepturile religioase sau culturale nu pot prima in fata drepturilor individuale.

La 60 de de ani de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, mai spune reprezentanta Natiunilor Unite, adevaratele pericole sunt compromisurile pe care suntem gata sa le acceptam in contextul razboiului impotriva terorismului.

"Guvernele trebuie sa gaseasca o cale de mijloc pentru a impaca atat nevoia de securitate cat si nevoia de libertate”.

“Cred ca problema este prezentata gresit cand ni se pune in fata alternativa 'cate din libertatile celorlalti sunt gata sa accept sa fie incalcate pentru a ma simti in siguranta?'”

“Conform Declaratiei Drepturilor Omului nu exista persoane cu drepturi mai multe sau mai putine. Toti oamenii avem aceleasi drepturi“.

„Daca intelegem aceasta, intarirea sigurantei noastre, oricum ne-am defini pe noi, trebuie sa fie si in beneficiul celorlalti, acesta este spiritul declaratiei", a spus Louise Arbour, reprezentantul ONU pentru drepturile omului.

Asadar, la 60 de ani de la adoptare a declaratiei, ar mai fi multe de facut pentru ca omenirea sa se apropie de ideile pe care documentul le promoveaza.

Pentru 2008, Natiunile Unite intentioneaza sa promoveze mult mai hotarat principiile declaratiei care garanteaza tuturor drepturile fundamentale, precum egalitatea si deminitatea fiintei umane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.