* Politia si armata - de partea protestatarilor * Minerii au defilat pasnic prin Kiev * Ianukovici - impiedicat sa intre in sediul guvernului * Jurnalistii puterii au schimbat macazul

Opozitia ucraineana a blocat, vineri dimineata, cu ajutorul mai multor autobuze si microbuze, intrarea principala in sediul Guvernului, in timp ce mai multe mii de manifestanti au inconjurat cladirea pentru a impiedica accesul functionarilor. Cu spatele la cladire si tinandu-se de maini, cateva sute de persoane blocau intrarea in sediul cabinetului de ministri. Strategic, alte sute de persoane formasera trei baraje consecutive, la distanta de 60-70 de metri unul de altul, in jurul sediului presedintiei ucrainene, nepermitand nimanui sa treaca, cu exceptia jurnalistilor. Inclusiv premierului Ianukovici i-a fost impiedicat accesul in cladirea guvernamentala, unde acesta avea intalnire cu reprezentantii Uniunii Europene.

Greva decretata de liderii opozitiei a capatat amploare in cursul zilei de vineri, cand sustinatorii lui Viktor Iuscenko au blocat "preventiv" drumurile internationale din regiunile de frontiera. Informatia a fost confirmata de politie, care a comunicat ca la posturile de frontiera din regiunea Lvov s-au format cozi lungi de camioane care asteaptau sa treaca granita.

La randul lor, studentii din Kiev au ocupat primul etaj al Ministerului Stiintei si Educatiei si au cerut demisia actualului ministru. De asemenea, pe cladirea Bancii Nationale a Ucrainei fluturau drapelele portocalii ale opozitiei, in semn de ocupare a institutiei ce s-a aflat timp de sapte ani sub conducerea liderului opozitiei, Viktor Iuscenko. Mass-media, acuzata de observatori pentru mesajele partinitoare in favoarea puterii, a virat spectaculos ieri spre cauza opozitiei. Jurnalistii posturilor ucrainene de televiziune controlate de putere s-au revoltat impotriva cenzurii prin demisii, greve, manifestatii si prin obiectivitate absoluta a relatarilor privind actuala criza din Ucraina.

Este vorba in principal de jurnalistii de la posturile de televiziune pro-guvernamentale 1+1 si UT-1, care au precizat, intr-un comunicat, ca refuza sa mai difuzeze "informatii trunchiate", sub presiunea fortelor politice. Pe de alta parte, organul de "lupta" instituit de opozitie, respectiv Comitetul de salvare nationala, a emis o serie de decrete. In fata participantilor din Piata Independentei, a fost decretata "restabilirea puterii poporului in Ucraina" si "asigurarea ordinii de drept in stat" .

Totodata, s-a stabilit organizarea unor detasamente de autoaparare care vor garanta drepturile constitutionale ale cetatenilor sI libertatea de gandire. Comitetul de salvare nationala va trece sub controlul sau organele puterii de stat, au anuntat lideri ai opozitiei, subliniind ca politia si armata sunt de partea lor. Intr-adevar, mai multe unitati politienesti din vestul Ucrainei - numarand cel putin 300 de politisti - au depus "juramantul" pentru Viktor Iuscenko si insusi comandantul fortelor militare din vestul Ucrainei, generalul Mihailo Kutin, a declarat ca armata va ramane neutra si ca nu isi va ataca propriul popor.

In ciuda declaratiilor de natura sa starneasca panica, precum cele conform carora comandouri rusesti s-ar afla la Kiev, atat sprijinitorii opozitiei, cat si cei ai puterii au dat dovada de calm in cursul manifestatiilor. Nici un fel de violente sau de altercatii nu s-au inregistrat intre cele doua coloane de manifestanti, ei incercand mai degraba sa se convinga unii pe ceilalti ca au ales candidatul cel mai potrivit. Pe bulevardele capitalei circulau, expunandu-si pancartele si strigandu-si sloganele, pe de-o parte protestatarii in oranj ai lui Iuscenko si pe de cealalta parte, in sens opus, alb-albastrii veniti sa-l sprijine pe premierul Ianukovici.

Cei din urma - in majoritate mineri din regiunile estice ale Ucrainei - au avut parte insa de o primire glaciala din partea kievenilor. In magazine, vanzatoarele au refuzat sa-i serveasca dupa ce au vazut esarfele alb-albastre, insemn electoral al lui Ianukovici. O batranica, la simpla vedere a unei asemenea esarfe, i-a strigat in plina strada purtatorului sau ca-i este dusman de moarte, a marturisit un miner. Desi pare ca intreaga societate se coaguleaza in jurul liderului opozitiei, exista voci care sustin ca daca Iuscenko va fi investit presedinte, situatia se va inversa, iar regiunea Donetk va deveni teatrul unor proteste la fel de ample ca cele din Kiev.

Economia ucraineana, in plina degringolada din cauza crizei politice Convulsiile sociale au inceput sa se rasfranga asupra economiei ucrainene, considerata, inaintea momentului electoral, ca avand una dintre cele mai accelerate rate de crestere din Europa. Bancile comerciale se confrunta cu retrageri masive de depozite, diminuandu-se, in consecinta, nivelul lichiditatilor. In contextul lipsei de incredere in sistemul bancar si al incertitudinilor legate de evolutia situatiei politice, cei mai multi dintre ucraineni au preferat sa-si preschimbe economiile in valuta si sa le pastreze acasa. Totodata, preturile obligatiunilor emise de stat au scazut puternic pentru ca investitorii au inceput sa vanda, pe fondul acelorasi temeri legate de accentuarea situatiei de criza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.