Scrutinul care se va desfasura duminica a fost transformat de partidul pro-Kremlin, Rusia Unita, intr-un plebiscit pentru mentinerea la putere a presedintelui.

Campania pentru alegerile legislative din Rusia se incheie astazi, fiind dominata de partidul lui Vladimir Putin, care a prezentat acest scrutin ca pe un plebiscit pentru presedinte si mentinerea sa la putere. Opozitia a fost complet eclipsata, iar liderul sau, Garry Kasparov, se afla in inchisoare dupa ce a participat la o manifestatie anti-Kremlin.

Presa, controlata de stat, s-a facut portavocea artistilor, inrolati in tabara Kremlinului, indemnand populatia sa voteze pentru "stabilitate", amintind de propaganda sovietica. in jur de 109 milioane de cetateni rusi sunt asteptati la urne duminica pentru a-i alege pe cei 450 de deputati din Duma de Stat, Camera Inferioara a parlamentului rus, pentru o legislatura de patru ani.

Degradarea climatului politic si regresul democratiei, fapte denuntate de opozitie, nu gasesc decat un slab ecou in randurile unei populatii apolitice, in mare parte multumita de ameliorarea conditiilor de viata in opt ani de presedintie Putin.

"Suntem satui de tulburarile politice, am vrut liniste si stabilitate. Am vrut sa devenim legume. si am devenit", scria recent editorialistul Simon Novoprudski in cotidianul "Vremia Novostei", intr-o cronica disperata despre absenta societatii civile in Rusia. Alegatorii rusi vor prefera sa pastreze actuala conducere a tarii si statul paternalist, asa cum au facut adesea de-a lungul istoriei lor, sacrificandu-si liberul arbitru, apreciaza expertii citati de AFP.

Doi alegatori din trei (67%) au intentia sa voteze pentru partidul pro-Kremlin, Rusia Unita, a carui lista este condusa de presedintele Vladimir Putin, potrivit centrului independent Levada. "in Rusia, alegerile sunt in mod traditional o demonstratie de loialitate fata de putere", explica directorul centrului, Lev Gudkov. Rusii si-au pastrat mentalitatea de homo sovieticus, nu se simt stapani pe propriul destin, apreciaza sociologul. "Teroarea stalinista i-a invatat sa ramana la locul lor", adauga el. A fi fidel puterii - adesea autoritara - este o veche traditie in Rusia.

Rusii vor un „tatuc"

Dupa reformele liberale din anii '90, "Putin a reluat modelul unui stat paternalist, perfect acceptat de populatie, cu atat mai mult cu cat acest nou paternalism nu a fost urmat de teroare, ci de o anume bunastare economica", apreciaza Maria Lipman, de la Fundatia Carnegie. Noile libertati importate din Occident sunt adesea sinonime cu haosul, ca in anii '90. Opinia publica prefera stabilitatea, iar liderii care promit reforme nu mai misca multimile.

Fenomenul afecteaza toate straturile sociale, inclusiv lumea afacerilor. "Oamenii de afaceri rusi au preferat intotdeauna sa se adapteze (puterii), mai degraba decat sa-si apere propriile interese", potrivit lui Gudkov. Elita administrativa doreste, de asemenea, mentinerea situatiei actuale: 65 de guvernatori (din totalul de 85) conduc listele locale ale Rusiei Unite.

"La ce bun sa stai pe ganduri? Cei care sunt acum la putere nu sunt prea rai, atunci de ce sa-i schimbam?", se intreaba Tamara Cerednicenko, profesoara in varsta de 54 de ani. Nadejda Kuznetova, o bibliotecara in varsta de 29 de ani, nu stie inca daca va merge la vot, dar un lucru ii este clar: "Familia mea o duce mai bine decat inainte. Trebuie votat raul cel mai mic", a declarat ea pentru AFP.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.