Hititii au fost pionierii bioterorismului, potrivit cercetarilor de ultima ora.

Istoria razboaielor bacteriologice dezvaluie eforturi de introducerea agentilor patogeni in tabara inamica in cele mai diverse moduri. Au fost folosite tot felul de metode, de la paturi infectate cu variola pe care colonistii le distribuiau pieilor-rosii de pe continentul nord-american la cadavre de ciumati aruncate in interiorul zidurilor inamice in Evul Mediu.

Potrivit unui studiu publicat in revista "Journal of Medical Hypoteses", primii vectori de agenti patogeni au fost utilizati de catre hititi cu intentia de a imbolnavi adversarii. Poporul hitit a trait pe un teritoriu care astazi apartine in cea mai mare parte Turciei.

Hititii au folosit oi infestate in scopuri de cucerire impotriva unui popor inamic in urma cu trei mii de ani. Potrivit studiului efectuat de microbiologul italian Siro Trevisanato, bacteria considerata drept prima arma de distrugere in masa din istorie a fost Francisella Tularensis, responsabila de tularemie, boala infectioasa si contagioasa a animalelor rozatoare, produsa de o bacterie si transmisibila animalelor domestice si oamenilor, manifestata prin febra, frisoane, varsaturi etc. Maladia exista si astazi si, daca nu este tratata corespunzator, poate duce la moarte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.