In fiecare ora, o femeie din Rusia moare din cauza batailor la care este supusa de catre sotul sau partenerul ei de viata, arata un raport al Amnesty International care se ocupa cu supravegherea respectarii drepturilor omului.

Anul trecut au fost inregistrate peste 15,000 de cazuri in care barbati rusi au fost acuzati ca si-au omorat nevestele. In aceasta tara, violenta este considerata normala , astfel incat foarte putine cazuri ajung in justitie.

In aceste conditii, jurnalistii de la BBC au reusit sa inregistreze declaratiile mai multor rusoaice abuzate de catre sotii lor.

„Totul a inceput cu o casnicie frumoasa, avem doi copii impreuna. Apoi, pe masura ce castiga mai multi bani si mai multa putere, sotul meu a inceput sa se schimbe, iar eu am devenit o simpla femeie de casa. La inceput ne certam, dar apoi a inceput sa ma loveasca. Am pastrat totul numai pentru mine. El incepuse sa nu ma mai priveasca ca pe o fiinta umana, ci doar ca pe o bucata de carne... Odata m-a violat in fata copiilor. Mai intai m-a batut si apoi m-a violat. Dupa aceast episod m-am despartit de el si am inceput sa beau alcool ca sa imi inec amarul. El i-a pus pe politisti sa ma aresteze. Apoi, cand politistii mi-au dat drumul, am descoperit ca usa apartamentului in care locuiam cu sotul meu era inchisa. Nu aveam nici acte, nici lucruri, nici bani, nimic. Cativa ani am vagabondat pe strazile St. Petersburgului si m-am imbolnavit foarte tare iar doctorii care m-au ingrijti m-au ajutat sa ajung intr-un centru de asistenta pentru femei. M-au ajutat sa imi refac documentele si sa imi gasesc o slujba. Am incercat sa iau legatura cu copiii mei, le-am trimis cadouri si am incercat sa stabilesc o legtura prin prietenii mei, dar in acest moment, copiii nu vor sa ma mai vada...”, a povestit rusoaica maltratata de catre partenerul ei de viata, careia jurnalistii de la BBC i-au ascuns adevarata identitate.

„Sotul meu se intoarcea deseori de la serviciu beat. Si ma lovea daca ceva i se parea in neregula, spre exemplu daca uitam sa duc gunoiul, sau daca supa nu era suficeient de calda.
De ce nu am plecat? Pentru ca toata lumea imi spunea ca nu o sa ma pot descurca singura cu cei trei copii pe care ii am si ca nu am sa fiu in stare sa ma mai casatoresc vreodata. Si un alt motiv este acela ca in jurul meu, toata lumea spune ca acest obicei este absolut normal. Incepusem sa cred ca este normal sa fii batuta si umilita.(...) Ultima data cand m-a batut m-am trezit in spital si mi s-a spus ca doar ce am fost operata. Acum am reusit sa imi revin in urma acestor agresiuni si trebuie sa luptam impotriva unor astfel de oameni ”, a declarat Irina.

O alta declaratie socanta apartine Ludmyilei, care este de asemnea si ofiter de politie.
„Dupa ce sotul meu m-a batut ingrozitor de tare, am stat in spital o luna de zile. In tot acest timp, ofiterii de politie si sotul meu imi tot repetau ca nu trebuie sa incep procedurile in justitie si ca nu ar trebui sa spun nimic nimanui, despre ce s-a intamplat. Politia spera sa renunt la acuzatii, iar in momentul in care a aflat ca lucrez in aceeasi institutie, ma interpelau in calitate de angajat. Imi spuneau ca este o pierdere de timp pentru ei sa investigheze un caz de violenta domestica pentru care nu vor primi nici un bonus. Si oamenii din jurul meu m-au dezaprobat. Imi spuneau ca acestea sunt treburi de familie despre care nu trebuie sa discut in public. Daca m-a lovit, eu am fost de vina, pentru ca daca as fi stiut cum sa ma comport si cum sa ii vorbesc, nu m-ar fi lovit. Trebuie neaparat ca legea care priveste violenta domestica sa fie schimbata, statul trebuie sa inceapa sa sprijine femeile care se gasesc intr-o situatie teribila”.

BBC-ul aminteste de asemenea si cazul starului pop din Rusia, Valeria, care in urma cu cativa ani a facut publice propriile sale experiente legate de violenta domestica si a lansat chiar si o campanie internationala pentru a face cunoscuta situatia din Rusia.

Statisticile arata de altfel ca un procent cuprins intre 12% si 15% dintre femeile din Europa se confrunta in fiecare zi cu violenta domestica. Consiliul Europei, organizatie care se ocupa cu apararea drepturilor omului, a lasat inca de anul trecut o campanie prin care acuza agresiunea asupra femeilor, asigura suport victimelor si promoveaza noi atitudini pentru ca acest tip de violente sa nu mai fie tolerate.

Campania lansata de catre Consiliul Europei se desfasoara pe o perioada de doi ani si incurajeaza prin diverse slogane:”Opriti violentele impotriva femeilor” sau “Incepe cu un urlete dar nu trebuie sa se sfarseasca in tacere”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.