Pina nu de mult, zgirie-norii erau emblema succesului american, insa, la ora actuala, tot mai multe tari se lanseaza in cursa pentru construirea celei mai inalte cladiri din lume, in speranta de a cistiga un plus de imagine. New Delhi, Dubai si Tokyo si-au facut deja cunoscute planurile de ridicare a celor mai inalti zgirie-nori, proiectati spre a fi centre de atractie pentru turisti si pentru afaceri de succes. Batalia se anunta apriga, competitorii amenintindu-se unii pe altii ca oricit de inalt va fi turnul rivalilor, al lor va avea citeva etaje in plus.

Corporatia sud-coreeana Samsung a cistigat, anul trecut, contractul pentru construirea a ceea ce se doreste a fi cea mai inalta cladire din lume, denumita "Burj" (in limba araba "Turn"), in Dubai, care sa intreaca Taipei 101 din Taiwan, cea mai inalta cladire locuibila de pe planeta in acest moment. Insa cea mai inalta constructie ridicata de mina omului este turnul CN din Toronto, care are o inaltime de 553 m, dar o buna parte din aceasta este reprezentata de o antena de televiziune.

Turnul Dubai, a carui constructie a inceput in ianuarie, va fi inalt de 800 m, va avea 160 de etaje si se estimeaza ca va fi finalizat in 2008. Proiectul initial prevedea o inaltime de 705 m, insa constructorii au decis sa-i mai adauge 20 de etaje, plus un acoperis indraznet. Arhitectii spun ca, daca va fi nevoie (de pilda, intr-o competitie pe verticala cu indienii), se vor adauga ulterior si alte etaje, pentru a avea intr-adevar cea mai inalta cladire din lume. Construit din beton si otel, Burj este parte a unei investitii de opt miliarde dolari ce se va intinde pe 200 ha in Emiratele Arabe Unite.

Cladirea va gazdui un hotel ce va ocupa 37 de etaje, iar alte 60 de etaje vor fi apartamente de lux, care au fost vindute inca inainte sa se toarne fundatia. Forma cladirii este inspirata din cea a unei flori specifice Dubaiului si regiunilor invecinate. Colosul argintiu va arata ca un manunchi de cilindri de diferite marimi, avind in centru axul cel mai inalt. Initiatorii proiectului spun ca turnul va readuce in Orientul Mijlociu mindria de a avea cea mai inalta structura de pe pamint, distinctie pierduta in 1889, o data cu ridicarea Turnului Eiffel, care a depasit atunci in inaltime Marea Piramida de la Gizeh, de 153 m.

Colosul din New Delhi. Autoritatile indiene nu s-au lasat mai prejos si au anuntat, acum doua zile, inceperea constructiei unui zgirie-nori de 710 m, in Noida, o suburbie a orasului New Delhi, sustinind ca imobilul va fi mai chiar inalt decit turnul din Dubai, ei avind dubii ca arabii vor reusi ridicarea unui turn de 800 m. Cladirea, a carei arhitectura este gindita sa semene cu virfurile muntilor Himalaya, va fi inaugurata pina in 2013. Imobilul, care va include un hotel de 5 stele intins pe 50 de etaje, reprezinta o investitie de aproape noua miliarde de dolari.

Cea mai inalta antena. Capitala Japoniei va intra in competitia pentru cea mai inalta cladire din lume, un turn de televiziune inalt de 600 de metri urmind a fi ridicat pina in 2011. Noul turn din Tokyo va inlocui o alta cladire de 333 de metri ridicata in 1958. Desi orasul este invadat de zgirie-nori, autoritatile spera ca noul turn va fi atractiv atit pentru turisti cit si va ajuta la dezvoltarea economiei locale.

Si americanii intentioneaza sa ridice pe locul Turnurilor Gemene o cladire de 541 de metri, ce va fi numita "Freedom Tower" ("Turnul Libertatii"), insa deocamdata nu s-a anuntat nici o data pentru demararea constructiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.