Inceputa ieri, la Haga, inainte de pranz, intalnirea la nivel inalt dintre Rusia si troika europeana urma sa dureze sase ore. Atat s-a crezut, initial, ca va dura parcurgerea tuturor punctelor ordinii de zi consacrate, in mare parte, relatiilor speciale dintre parti. Era preconizata semnarea unor importante documente, inclusiv o noua carta de cooperare pe "patru spatii" distincte de activitate.

Evenimentele din Ucraina, privite din perspectiva amestecului Kremlinului si personal a presedintelui Vladimir Putin in procesul electoral din aceasta fosta republica sovietica, au dat totul peste cap. Situatia din Ucraina nu numai ca a dominat lucrarile summitului, dar a reusit sa deterioreze raporturile dintre Moscova si Bruxelles. Desi, dupa cum scria presa olandeza de ieri, normal ar fi fost ca "alianta Europei cu Rusia sa fie mai importanta decat Ucraina". Poate din perspectiva liderilor continentali. Nu insa si a lui Putin, care a decis sa-si apere, in limitele posibilitatilor, fireste, si fara a compromite definitiv dialogul lui cu Bruxelles, pe traditionalul sau aliat slav. Un gest nobil, dar al carui pret s-ar putea dovedi subestimat in momentul de fata. Dar poate Putin stie cum vor evolua lucrurile in Ucraina si cunoaste deznodamantul acestei tulburatoare povesti de iarna.

Marea impacare se amana

Oricum ar fi, un lucru este sigur. Si anume ca, de dragul Ucrainei, Putin a amanat "marea impacare" cu Uniunea Europeana. "Cei 25 si Rusia au pozitii diferite in privinta situatiei din Ucraina", a declarat, dupa o prima runda de convorbiri, primul-ministru al Olandei, Jan Peter Balkenende, a carui tara detine presedintia rotativa a UE. Totusi, s-a grabit el sa precizeze, "atat Moscova, cat si Bruxellesul sunt de acord ca exista o singura cale de rezolvare a crizei ucrainene - dialogul pasnic". In context, el a adaugat ca UE nu poate "accepta rezultatul alegerilor din Ucraina, pe motiv ca, potrivit observatorilor OSCE, ele nu au raspuns standardelor internationale".

Nu va amestecati!

Luand la randul sau cuvantul, Putin a declarat ca toate pretentiile fata de scorul final al scrutinului prezidential din Ucraina trebuie rezolvate in instanta, cu respectarea stricta a prevederilor constitutionale. "Dupa parerea mea, iar colegii mei subscriu acestui punct de vedere, toate nedumeririle, toate intrebarile referitoare la campania electorala din Ucraina trebuie reglementate in conformitate cu legea fundamentala. Calea legala o stie toata lumea - tribunalul", a subliniat liderul de la Kremlin. Sunt profund convins, a continuat presedintele rus, "ca nu avem nici un drept moral de a impinge un stat european atat de fragil cum este Ucraina la tulburari sociale. Nu avem dreptul de a introduce in practica metoda solutionarii diferitelor dispute prin intermediul strazii".

Pericolul divizarii

Nu cred, a afirmat Putin, ca "este corecta atitudinea unor tari care s-au grabit sa recunoasca sau sa respinga alegerile ucrainene. Este problema interna a poporului ucrainean. Acest scrutin nu avea nevoie de nici o validare din afara", a estimat el. Rusia a pus punctul pe "I", seful statului "este gata sa lucreze cu orice presedinte ales de poporul ucrainean". Pe acest fundal, seful diplomatiei celor 25, Javier Solana, a avertizat in legatura cu pericolul de divizare care planeaza tot mai pregnant asupra Ucrainei. "Exista aceasta posibilitate. De aceea, trebuie facut tot ce se cuvine pentru a garanta ca falia aparuta intre estul si vestul tarii nu se va adanci, ca manifestatiile stradale nu vor conduce, intr-un final, la divizarea Ucrainei".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.