Vaticanul a facut publice documente, care pana de curand au fost secrete, cu privire la procesul Templierilor, printre ele aflandu-se si un pergament cazut in uitare din 1628, care arata ca Papa Clement al V-lea a absolvit, initial, ordinul medieval de acuzatia de erezie, relateaza agentiile de presa straine.
Documentele au fost facute publice in cadrul unui volum de 300 de pagini, intitulat "Processus contra Templarios". Cartea a fost publicata intr-o editie limitata de 799 de exemplare, fiecare copie fiind vanduta la pretul de 5900 de euro, potrivit editurii Scrinium, care publica, de obicei, lucrari bazate pe arhivele Vaticanului. Ordinul Cavalerilor Templieri, care a disparut in urma scandalului legat de acuzatiile de erezie, se afla, de asemenea, in centrul bestseller-ului "Codul lui Da Vinci".

Cartea scoasa de Vatican reproduce in intregime documentatia disponibila cu privire la audientele papale care au urmat arestarilor si torturilor la care au fost supusi sefii ordinului Templierilor, acuzati de erezie si imoralitate de regele Frantei, Filip al IV-lea, cunoscut sub numele de "Filip cel Frumos". Editura a declarat ca aceasta carte include reproduceri ale "Pergamentului de la Chinon", un edict papal din 1308 al lui Clement al V-lea care trebuia sa salveze ordinul Templierilor. Insa, sub presiunile lui Filip cel Frumos, papa si-a schimbat decizia si a anulat precedentul edict in 1312. Pergamentul de la Chinon este un document istoric devenit celebru de putina vreme, ca urmare a descoperirii doctorului Barbara Frale, care incerca sa demonstreze ca, in 1308, papa Clement al V-lea i-a absolvit in secret pe ultimul Maestru al Templierilor, Jacques de Molay, si pe ceilalti sefi ai Ordinului de acuzatiile pe care Inchizitia medievala le formulase impotriva lor. Jacques de Molay, ultimul Mare Maestru al Templierilor, a fost ars pe rug la baza catedralei Notre Dame, pe 18 martie 1314.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.