Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a parasit negocierile in format bilateral cu Rusia in problema transnitreana si se orienteaza spre negocieri directe cu Tiraspolul, anunta presedintele, intr-un interviu pentru ziarul Komsomolskaia Pavda.

Voronin declara ca repetatele concesii oferite in timpul celor 13 luni de negocieri cu secretarul-adjunct al Consiliului Securitatii Rusiei, Iuri Zubakov si, ocazional, cu presedintele Vladimir Putin, nu au adus nici un progres spre reglementarea problemei transnistrene. Analistul american Vladimir Socor aminteste ca, intr-un interviu recent de la sfarsitul lui iulie, liderul moldovean mai nutrea inca iluzii de reglementare prin negocieri cu Moscova. Chisinaul nu a renuntat nici la ideea negocierilor in format 5+2, suspendate.
Voronin insista, in noua luare de cuvant (destinata mai curand Tiraspolului si Moscovei, data fiind limba rusa utilizata), pentru retragerea „deplina si neconditionata” a trupelor rusesti din Republica Moldova, ca o premisa a ratificarii Tratatului Fortelor Conventionale in Europa CFE, in noua varianta propusa de Rusia.

In paralel cu interviul lui Voronin, Ministerul de Externe de la Chisinau a dat o declaratie dura in legatura cu prezenta trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, pozitie sustinuta de ministrul Andrei Stratan, care a cerut, de la tribuna Adunarii Generale a ONU, inlocuirea trupelor ruse cu o misiune multinationala de observatori civili.

Ce propune Voronin

In ziarul rus presedintele Voronin dezvaluie un program de “intelegere reciproca” cu autoritatile transnistrene. Oferta lui Voronin catre Tiraspol cuprinde: acces legal al firmelor transnistreni pe pietele europene de la 1 ianuarie 2008, cu acelasi regim de care se bucura in UE firmele moldovenesti, cu conditia ca firmele transnistrene sa se inregistreze la Registrul Comertului din R. Moldova, cu toate taxele aferente; modernizarea si darea in folosinta a doua autostrazi de legatura intre Ucraina si Romania via Republica Moldova (Poltava-Leuseni-Chisinau-Dubasari si Chisinau-Tiraspol-Odessa) proiect ce presupune redeschiderea podului de peste Nistru reparat cu fonduri europene, dar blocat de fortele transnistrene; crearea unei televiziuni comune, administrata de reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova si Transnistria; transformarea “Universitatii de stat” transnistrene, nerecunoscuta international, intr-o institutie de invatamant deschisa studentilor din Repblica Moldova si acreditata de Ministerul Educatiei de la Chisinau, ceea ce ar deschide calea recunoasterii internationale a diplomelor eliberate; impartirea cu Transnistria a ajutoarelor umanitare de care Republica Moldova beneficiaza pentru amortizarea efectelor secetei din aceasta vara; autorizarea Tiraspolului de utilizare a legaturilor feroviare de pe teritoriul Moldovei pentru traficul international, in schimbul recunoasterii proprietatii Chisinaului asupra acestei retele (Tiraspolul a acaparat din 2005 o parte a acestei retele, cu toata infrastructura si garile). Chisinaul mai cere Tiraspolului desfiintarea posturilor ilegale de “trecere a frontierei” de pe Nistru si un proces de dezarmare si demilitarizare desfasurat in paralel cu cel din Republica Moldova.

Tiraspolul a facut la randul sau cativa pasi mici spre destinderea relatiilor cu Chisinaul, aminteste analistul american, vorbind despre ridicarea taxelor vamale, in septembrie, la unele produse din Republica Moldova.

Taxele fusesera impuse in aprilie 2006, ca masura de retorsiune la restrictiile introduse de Republica Moldova la frontierele sale de Est, la cererea Comisiei Europene. Tot la sfarsitul lui septembrie 2007, autoritatile transnistrene au renuntat la “taxa de imigrare” pretinsa tuturor “cetatenilor straini” (inclusiv moldoveni) care treceau in Transnistria in scopuri private sau in vizita la rude.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.