Alaturi de investitiile de stat pe pietele libere ale Vestului, companii din Emiratele Arabe se insereaza in economiile emergente ale Asiei – musulmane sau nu

Aflate pe o culme a castigurilor din petrol si gaze, emiratele din Golful Persic investesc masiv in banii si activele strategice ale Europei si Americii si, mai departe, pariaza pe China & India, de unde se intoarce urmatorul val al globalizarii.

Micile state din Golful Persic castiga circa 1,2 miliarde de dolari pe zi, necontenit. Pentru unele insa, precum Dubai sau Bahrain, rezervele seaca deja, de aceea au fost si primele care au cautat diversificarea economiilor nationale, dincolo de exportul de energie.

Industriile locale competitive global nu se ridica rapid, asa ca strategia cea mai sigura a fost sa investeasca peste granite: in turism, servicii, logistica, retail - numai profituri pe termen lung sa promita. Anul acesta, natiunile emiratelor au facut achizitii in strainatate de 68 miliarde de dolari.

Strategii strategice

In doar cateva din zilele trecute s-au transat urmatoarele: Mubdala Development Co., una dintre companiile de investitii ale emiratului Abu Dhabi, a platit 1,35 miliarde dolari pentru 7,5% din Carlyle Group, a doua firma de private equity din lume, iar fonduri similare din Dubai si Qatar au cheltuit 2,5 miliarde, respectiv 21,5 miliarde, pentru o complicata improprietarire cu 28%, respectiv 20% din Bursa de la Londra plus 19,99% din bursa americana Nasdaq, respectiv 9,8% din cea nord-europeana OMX - suma include si trecerea lantului de retail britanic Sainsbury in portofoliul Qatar Investment Authority (QIA).

Dupa bondurile guvernamentale, s-a trecut la active strategice, din Europa sau America. Ramane de vazut daca seicii din Qatar vor primi cele 10 procente cerute in februarie companiei europene EADS, care fabrica Airbus, dupa ce in decembrie au pierdut Thames Water Utilities - in favoarea unor australieni mai apropiati de sufletul londonezilor.

Asemanator, Dubai Port World, care opereaza si in portul Constanta, a cumparat anul trecut de la britanici un operator portuar global, dar a vandut aripa din SUA din cauza temerilor Washingtonului pentru securitatea nationala - chit ca militarii americani au alocate spatii nationale in porturile din Golf.

Dubai se imparte intre China si India

Deja centru financiar global si sursa de uimiri pentru timpul liber al buzunarelor largi, Dubai se mentine fara rezerve in prim-plan: cel mai inalt turn si cele mai artificiale insule, 3,12% din EADS, brandul de retail Barneys New York, 5 miliarde de dolari pentru 9,5% din cazinourile MGM Mirage si jumatate din suprafata CityCenter din Las Vegas sau pachetul majoritar al Auckland International Airport.

Investitiile pe care familiile regale din emirate le dirijeaza spre UE sau SUA fac valva "in toata lumea" - adica in Occident. Dubai International Capital gestioneaza fonduri de 5-10 miliarde de dolari si, cum s-a vazut, o face in mod destul de transparent.

Activele Abu Dhabi Investment Authority sunt estimate insa la 875 miliarde, iar la Kuwait Investment Authority circula alte 160-250 miliarde - despre acestea se vorbeste insa mai putin. si pentru ca o mare parte merge spre Asia. Bahrain investeste in Pakistan, iar Kuwait - in Indonezia.

"Daca vrei sa fii un jucator global, trebuie sa fii prezent in China", spunea conducatorul emiratului Dubai, seicul Mohammed Bin Rashid al-Maktoum, aflat recent la Dalian - un posibil viitor "Dubai" la Marea Galbena - pentru prima reuniune a "noilor campioni", companii emergente din toata lumea invitate de World Economic Forum in China.

Context in care Dubai Group, alta companie de investitii a guvernului local, va pompa, in urmatoarele 18 luni, 2,5 miliarde de dolari in China si India: in manufacturi, hoteluri, banci comerciale sau asigurari. Fondul are deja un portofoliu de un miliard in aceste economii de vis - dupa ce a platit 225 milioane de dolari pentru 40% din Malaysia's Bank Islam - si birouri la Hong Kong, Kuala Lumpur si Mumbai.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.